Заливът кихна, но ще се разболеят ли други…

Заливът се разбуни и петролният добре подреден двор изведнъж заприлича на разбунен кошер, а първите ужилвания се усетиха след дипломацията и в икономиката. Дори и на пръв поглед при бизнес дейности, коеито нямат нищо общо помежду си. Разбира се, става дума за на първо място храните, после полетите в авиолиниите по света и не на последно място футбола. Но се оказва, че това са най-общо трите сфери, които дипломатическия срив в Залива и в региона на Близкия изток, който доскоро битуваше в представата на света като едно монолитно семейство, заплашва да засегне най-много. Малкото палаво джудже, което така разтревожи големите си съседи е Катар: една педя държава с население едва  2 милиона и 700 хиляди души, но пък  е една от най-богатите в света.

Безспорно, най-прочутите и представени по цял свят запазени марки, които символизират малката логата държава, това са авиокомпанията си „Катар Еруъейз“ и телевизията си „Ал Джазира“, която е частна и може да критикува всичко и всички освен емира на Катар. Телевизията беише основен източник на информация за световните медии в редица военни конфлекти в региона като Ирак, Либия, Сирия, Судан и др.. После, за изненада да мнозина, д ържавата се прочу и покрай спорта. През 2022 г. Катар трябва да бъде домакин на Световното първенство по футбол. Освен това катарец е собственик на парижкия футболен клуб „Пари Сен Жермен“, а катарските авиолинии са най-големия спонсор на испанския футболен клуб Барселона.

След изолацията на Катар тази седмица безспорно световното по футбол е изложено на риск. Още в понеделник ФИФА обяви, че поддържа редовни контакти с организационния комитет на Катар за първенството, без да коментира дипломатическата ситуация. Световното по футбол през 2022 г. всъщност е черешката на тортата на една внимателно подготвена ПР стратегия, която трябваше да изстреля Катар като влиятелен играч на международната сцена чрез спорта. Освен това Катар притежава суверенен фонд от около 300 милиарда долара – пари за инвестиции в различни печеливши проекти. Пари от катарския суверенен фонд има почти навсякъде из Западна Европа и Съединените щати. Катарци са собственици на знакови сгради в Париж и в други европейски градове. Т.е. този гигантски суверенен фонд, който катарците инвестират, както намерят за добре, очевидно е достатъчно влиятелен, за да прокарва катарските интереси, да купува купува мълчанието и съгласието на редица страни по света за политики, които иначе не биха били толкова лесно приети.

С две думи Катар е приятел на всички. Изграждането на бляскавия му имидж не му пречи да играе и по-сенчеста роля – да подкрепя ислямистки групировки и да финансира терористи, както твърдят анализатори. Най-красноречив за двойствената му роля е примера с Йемен. Там Катар финансираше местните шиитски бунтовници – хутите, като в същото време беше част от арабската антитерористична коалиция, която се бори срещу тях. Сега след изолацията на емирството, на второ място най-засегнати ще бъдат полетите. Големи арабски компании спряха полетите си до Доха още във вторник сутринта. Катар отговори с бойкот на полетите до Саудитска арабия, но най-губещ безспорно е националния му превозвач.

Вносът и износът на храни също се очаква да бъде засегнат от дипломатическата криза. 40 % от храните на Катар влизат през единствената му сухопътна граница със Саудитска Арабия, която скъса отношенията си със своя съсед. Така Катар ще стане зависим от вноса по море, което автоматично ще предизвика инфлация и ще удари обикновените катарци. Възможно е като следствие да възникне и вътрешнополитическа криза и да бъде потърсена сметка на управляващата династия. Застрашени са и големите строителни проекти, които започнаха заради предстоящото световното по футбол – ново пристанище, медицинска зона, метро и 8 стадиона. Основните материали за тях като бетон и стомана също идват от Саудитска арабия.

Наистина ли Катар се опита да надскочи регионалната си роля в Близкия изток и да стане световен играч в конкуренция с мащабните Саудитска арабия и Египет? Проправяше си пътя като се съюзяваше с всички, включително играчи от враждуващи лагери. В резултат сега, след дипломатически срив, Катар наистина рискува да претърпи сериозна икономическа криза.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *