Започва проучване за находища на газ и нефт в Южна България

Първо ще бъде проучен блок 1-18 Тракия, който обхваща общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец. Теренът е част от така наречения нафтогазен басейн, който попада на територията на три държави – България, Гърция и Турция. Само от турска страна в района са открити 24 газови и три нефтени находища.
 
Има такива изследвания, правени на територията на Република Турция, в близост до блока, който сега в момента се  проучва, и  надеждите са, че геоложката структура от българска страна на границата ще бъде подобна и ще открием количества нефт и газ. Разбира се прекалено е рано да се говори за потенциала на този блок.
Проучването ще продължи близо две години и ще струва на концесионера над 7 милиона евро. Дълбочината, на която се очаква да бъдат открити залежите, е до 1500 метра. Търсенето ще става със специализирани камиони, които по метода на вибрациите определят какви точно скали има в дълбочина, без да е необходимо да се сондира.
„Става въпрос най-общо за едни вибрационни изследвания, които по никакъв начин нито нарушават почвата, нито създават някакви особени проблеми. Това, което естествено ще бъде нарушено – компанията гарантира ще бъдат обезщетени хората“, обеща кметът на Свиленград Георги Манолов.
Ако проучванията са успешни, добивът в района може да започне най-рано след четири години.
В момента страната ни средно годишно консумира около 3 милиарда кубически метра газ, от които едва 10 на сто са от собствен източник.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *