Започва търговията с български енергийни фючърси

На 3 юни Европейската енергийна борса (EEX), в партньорство с Българската независима енергийна борса, ще започне да предлага на пазара фючърси върху електрическата енергия. Това са финансови инструменти, чиято стойност е производна на цената на електроенергията за даден период и зоната на доставка. В случая продуктите, които EEX ще предлага, ще бъдат базирани на българския борсов пазар с доставка ден напред.Започва търговията с български енергийни фючърси.

Резултат с изображение за енергетика на българия

Очаква се новите инструменти да позволят по-добро управление на риска – резките промени в цената на тока за търговците и потребителите. За производителите пък фючърсите ще представляват гарантиран приход, който дори може да послужи за обезпечение пред банка.

„Купувачите и продавачите на фючърси не търгуват със самата електроенергия, а се договарят за цената й за бъдещ период. Това означава, че цената на фючърсите е зависима от очакваната цена на стоката, в случая електрическата енергия, която стои зад тях“, обясняват от българската енергийна борса.Започва търговията с български енергийни фючърси.

Как работи

Енергийните фючърси на практика наподобяват дългосрочен договор за покупка/продажба на електрическа енергия. Страните се договарят за цената и доставката на определено количество електрическа енергия за бъдещ период, който може да бъде седмица, месец, година или дори по-дълъг. Разликата е, че при финансовите фючърси не се стига до реална доставка на енергията. Вместо нея, ежедневно се извършва финансов сетълмент по фючърсния договор на база на постигнатите цени на пазар „Ден напред“. Така купувачът не получава енергията, а получава разликата между цената по сключения фючърсен договор и цената на пазар „Ден напред“, информира capital.bg.

Например, при покупка на финансов фючърс за базов товар за една година при цена 45 евро/мВтч, купувачът ще си гарантира стабилна цена за електрическата енергия за 12 месеца. Ако той има нужда от електроенергията, физически я закупува от пазар „Ден напред“ и за всеки ден на доставка получава или заплаща разликата между пазарната цена и договорените 45 евро. Така, в случай, че цената на пазар „Ден напред“ е 50 евро/мВтч, то купувачът получава по 5 евро за всеки мегаватчас от продавача на фючърса. Но ако борсовата цена е 40 евро/мВтч е длъжен да заплати по 5 евро на продавача на фючърса. По този начин финансовите инструменти се използват за постигане на средносрочна и дългосрочна ценова предвидимост при търговията, в случая с електрическа енергия.

Волатилни цени

Един от основните проблеми на българския пазар на електроенергия е слабата му ликвидност, която води до съществени промени в цените за много кратки периоди – ръст или спад от 50-70% за ден не е нещо необичайно. Това обаче създава проблеми не само за търговците, но и за крайните клиенти, които трудно могат да предвидят разходите си за електроенергия дори на месечна база. Показателно е, че дори прогнозата на Комисията за енергийно и водно регулиране се размина силно с реално постигнатите стойности – регулаторът заложи средна цена от 70 лв./мВтч за периода 1 юли 2018 г. – 30 юни 2019 г., но към момента средната стойност на сделките е 89 лв./мВтч и няма как да се понижат чувствително в следващите 30 дни.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *