Започна голямата размяна – 477 затворници срещу 1 войник

Управляващото движение Хамас забрани на жителите на Газа да стрелят във въздуха от радост по време на празненствата днес в чест на освобождаването на първата група от 477 палестински затворници, които ще бъдат разменени срещу Гилад Шалит.

Министерството на вътрешните работи на Хамас обяви вчера извънредно положение за силите за сигурност и затварянето на основните пътища в ивицата Газа от 10,00 ч. тази сутрин, като призова „населението и близките на затворниците да се въздържат да използват оръжия и муниции в израз на радостта си“, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
Според програмата на Хамас затворниците ще бъдат посрещнати официално на палестинската страна на терминала Рафах на границата с Египет. По четирима роднини на всеки ще могат да ги посрещнат в Рафах, преди да бъдат откарани с автобус до площад Катиба в Газа, където е планирана официална церемония, на която ще произнесат речи премиерът Исмаил Хания и един от затворниците, Йехия Синуар, един от лидерите на ислямисткото движение. За 164 затворници, изгонени от Източен Ерусалим и Западния бряг, ще бъде издигната една централна палатка за посрещане, след което ще бъдат настанени в хотели в Газа.
Лидерът на Хамас в изгнание Халед Мешаал, който живее в Дамаск, ще пристигне днес в Египет, за да посрещне освободените затворници, съобщи Франс прес. По-малка група ще бъде посрещната с церемония в Рамала на Западния бряг от президента на Палестинската власт Махмуд Абас.
Размяната късно снощи получи зелена светлина от Върховния съд на Израел, който отхвърли четирите жалби, внесени от Асоциацията на жертвите на терора Алмагор и роднини на израелци, убити при палестински атентати. В рядък жест съдът разреши на родителите на Гилад Шалит да се явят в залата заедно с адвокатите, които пледираха в защита на споразумението с Хамас за освобождаването на сина им. Заседанието протече бурно, прекъсвано от шумните протести на роднините. Един от най-емоционалните бе младежът, загубил семейството си при атентата срещу пицерия в Ерусалим през 2001 г., който оскверни паметника на убития премиер Ицхак Рабин в протест срещу размяната.
Подробностите по размяната се пазят в тайна, но според израелски и палестински източници, цитирани от Франс прес и ИТАР-ТАСС, операцията ще започне между полунощ и 6,00 ч . сутринта, а самата размяна се очаква около 11,00 ч. местно време.
Схемата на размяната430 затворници мъже ще преминат последна проверка на самоличността в затвора Кетциот в Южен Израел, а други 20 (14 от Източен Ерусалим и шестима израелски араби), както и 27-те жени – в затвора Шарон край Нетания. Мъжете, които трябва да бъдат пуснати на свобода в Газа, ще бъдат откарани с автобус до граничния пункт Керем Шалом на египетската граница, жените и затворниците-мъже от Източен Ерусалим – във военната база Офер близо до Рамала на Западния бряг, откъдето мъжете ще бъдат прехвърлени в полицейски комисариат в Източен Ерусалим. Затворниците, които ще бъдат пуснати на свобода на Западния бряг, ще бъдат откарани с автобус до пропускателния пункт Бейтуния близо до Рамала.
От 27-те жени 21 ще бъдат изпратени на Западния бряг, три в Газа, една в Източен Ерусалим, една в Израел и една ще бъде експулсирана в Йордания.
В Газа Шалит ще бъде показан на представител на Червения кръст или на Египет, който да потвърди, че е жив и здрав, след което ще бъде прехвърлен на египетския полуостров Синай, където ще остане само четвърт час.
След като бъде потвърдено пристигането му в Египет, Израел ще разреши освобождаването на 450 затворници мъже – 300 ще влязат в Газа през Керем Шалом или пункта Рафах, около който Хамас обяви забранена за медиите зона от 1 кв. км, 96 – през Бейтуния, 14 ще бъдат освободени в комисариата в Източен Ерусалим, шестимата израелски араби – в полицейски участъци близо до домовете им, а 40-те експулсирани в чужбина ще бъдат изпратени в Египет, откъдето да заминат за Сирия, Турция или Катар.
Шалит ще се върне в Израел вероятно през пункта Нитцана на 50 км южно от Газа, където в близката военна база ще бъде подложен на първоначален медицински преглед и ще може се обади на родителите си. Вече във военна униформа, със самолет ще бъде транспортиран до военновъздушната база Тел Ноф близо до Тел Авив, където ще премине по-подробен медицински преглед и ще се срещне със семейството си, както и с премиера Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Ехуд Барак и началника на генералния щаб Бени Ганц.
Ако се установи, че е здрав, с хеликоптер семейство Шалит ще бъде откарано в дома им в Мицпе Хила, Северен Израел.   Войникът, който вчера бе повишен в чин старшина, ще получи кратък отпуск, през който с него ще работят психолози, а после и военни следователи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *