Започна предлагането на български еврооблигации на международните пазари

Български еврооблигации вече се предлагат на международните пазари,съобщи Reuters.
По първоначална информация се предлагат 2 млрд. евро, както е заложено в бюджета за тази година.

Инвеститорите очакваха именно през март България да излезе на международните пазари, както се случи миналата година. По информация на Reuters този път – емисиите са две – за 7 и за 12 години, като всяка от тях е за по 1 млрд. евро. Според повечето анализатори в момента пазарите са подходящи за емитирането на дълг, като може да бъде постигната много добра доходност.

И миналата година излизането на външните пазари съвпадна по време с програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка. В четвъртък президентът ѝ Марио Драги обяви разширяването ѝ до 80 млрд. евро месечно при по-широк кръг облигации, които са възможни за изкупуване. В бюджета за тази година е записано, че можем да емитираме до 3,9 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута на външните пазари. Те ще бъдат използвани за рефинансиране на стари задължения, покриване на дефицита и евентуален ликвиден буфер след оценката на здравината на банките.

Ако не се наложи държавата да оказва ликвидна помощ, част от парите ще отидат в резерва и ще бъдат използвани за плащане на дълг, чийто падеж е през януари 2017-а година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *