Заради недостиг на качествена пшеница хлябът вероятно ще поскъпне

© Снимка: БГНЕС

 
 

 

 

При сегашните цени на брашното на борсите, килограм хляб би трябвало да струва 1, 40 лв, стана ясно след Консултативния съвет по зърното. Цената на хляба вероятно ще се повишава заради недостиг на качествена пшеница, прогнозират производители.
Няма място за паника. Ожънатата до момента пшеница е 3,600 млн тона, съобщи заместник-министъра на земеделието Светлана Боянова.
В края на август ще бъдат готови анализите за качеството на пшеницата, направени от Националната служба по зърното. По предварителни данни, годната за хляб пшеница е 35%. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, обаче, не споделя оптимизма на държавните служби. Според Христов разликата в цената на фуражната и хлебната пшеница е прекалено малка и зърнопроизводителите нямат стимул да произвеждат качествено зърно, което изисква повече инвестиции.
При въвеждането на стандарти за хляба, обаче, вероятно ще се наложи внос на висококачествено зърно, което ще рефлектира и върху цената на хляба – припомни Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *