Засега не е ясно дали CEZ Group ще остане в страната

Чешката енергийна група CEZ Group ще вземе решение за бъдещите си операции в България до септември тази година, заявява главният изпълнителен директор на компанията Даниел Бенеш пред новинарската агенция ctk.

CEZ започна да отчита какъв е инвестиционният интерес към българските ѝ активи от януари, но все още не е взела окончателно решение дали да остане в страната.

През миналата година компанията реши да стартира международен арбитраж срещу България след редица интервенции от страна на българските власти, които според концерна са засегнали неговата стопанска дейност в страната.

През май 2015 г. например ЧЕЗ бе глобена със 17,1 милиона крони за злоупотреба с господстващо положение на пазара.

Сред интересуващите се от българските активи на чешката компания, се счита и енергийната група Energo-Pro.

Чешката компания влезе в България през 2004 година, придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България – „Електроразпределение Столично“, „Електроразпределение София“ и „Електроразпределение Плевен“ за сумата от 281,5 млн. евро.

Две години по-късно компанията закупи и въглищната централа ТЕЦ Варна. Чешката компания притежава и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Заради липсата на екологични инсталации ТЕЦ Варна трябваше да затвори в началото на 2015 година. Преди това месеци наред собственикът й търсеше, но не успя да намери решение и инвестиции, които да позволят на централата да продължи да работи.

ТЕЦ Варна е с инсталирана мощност от 1 250 мегавата и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разчиташе на централата за осигуряване на потреблението в региона през най-натоварените месеци на годината.

През лятото на 2016 година CEZ Group заведе и арбитражен иск срещу България с мотива, че не може да защити инвестициите си в страната. „Ситуацията в енергийния сектор е критична и особено що се отнася до ценовите решения на местния регулатор, които в дългосрочен план не отговарят на очакванията при момента на приватизацията“, посочиха тогава от чешката компания, информира investor.bg.

Ако CEZ Group реши да напусне България, те няма да са първият голям инвеститор в сектора, който се изтегля. В края на 2011 година E.On се отказа от инвестициите си в Североизточна България и ги продаде на чешката Енерго Про за 133 млн. евро. През 2004 година германската компания вложи малко под 141 млн. евро, за да купи 67% от капитала на двете електроразпределителни дружества в областта – във Варна и в Горна Оряховица.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *