Застрашава ли господството на щатския долар?

Според изследователя Питър Палихапития, споразумението между Китай и Бразилия да търгуват в собствените си валути, без да използват щатския долар, не представлява значителна заплаха за господстващото положение на долара в световната търговия и финанси. Той обаче отхвърля идеята, че тези сделки могат да доведат до отказване от използването на щатския долар в световната икономика, тъй като основната динамика на световните финанси и търговия затруднява замяната на долара, дори и за държавите, които биха искали да намалят зависимостта си от него.

Палихапития омаловажи значението на сделката, заявявайки, че юанът все още е свързан с долара, което означава, че всички сделки в юани в крайна сметка са индексирани спрямо долара. Той изтъкна, че в миналото Китай е сключвал подобни споразумения с Пакистан и Русия, но тези сделки не са застрашили господстващото положение на долара.

Информацията показва, че страните от БРИКС работят върху нова валута, която би могла да оспори господстващото положение на долара в международната търговия. Въпреки това, Палихапития е скептичен, че това наистина ще се случи и смята, че позицията на долара като основна резервна валута едва ли ще бъде оспорена в скоро време.

В обобщение, макар че някои държави може да се стремят да намалят зависимостта си от долара, Палихапития смята, че е малко вероятно той да бъде заменен като основна резервна валута поради сложността на световните финанси и търговия.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *