Застреляха трети бос на Локо

Килър заби два куршума в главата на Тасев, гърмял прав от джип

Убитият бил съсед в Слънчев бряг на общинаря Димитър Янков

С два куршума в главата бе застрелян шефът на Локо (Пд)“Ало, полицията ли е? Тук има един мъж в черна кола, който не мърда и от главата му тече кръв“. Така очевидка съобщи на МВР за показното убийство на футболния бос Александър Тасев. Това е третият разстрелян шеф на Локо Пд. Преди него бяха убити Николай Попов – Мартеницата и Георги Илиев. 45-годишният собственик на Локо Пловдив бе убит с два куршума в главата по сред бял ден. Той бе открит малко след 11 часа в колата си – лизингов „Мерцедес“ S-класа, на ул. „Севастократор Калоян“ в Бояна.

Новината за втория показен разстрел в рамките на седмица посрещна вътрешния министър Румен Петков и главния прокурор Борис Велчев в Брюксел, където двамата бяха повикани за обяснения по скандала Овчаров-Александров.

Минути след разстрела полицията светкавично отцепи района.

Тасев е застрелян с 2 куршума в главата, над лявото ухо. Според криминалисти още първият куршум е бил смъртоносен, а вторият – контролен.

Убиецът е професионалист

категорични са от МВР. Вероятно килърът е стрелял от джип, който е спрял до мерцедеса на Тасев. Пробойните на стъклото сочат, че е стреляно отгоре надолу от височина 2,15 метра, а не хоризонтално. Шефът на Локо Пд е застрелян с 9-милиметров пистолет, най-вероятно Макаров.

Убийството на Тасев потресе не само футболния свят, но и бизнеса. Александър Тасев е известен като най-големия търговец на череши у нас. Негови фирми изнасят 80% от експорта на червения плод в страната предимно за Италия.

Но освен с „пияни вишни“ през последните години бизнесът на Тасев се разраства към области, където има утвърдени играчи и се въртят огромни печалби. Това са газовият сектор и туризмът. Твърде вероятно е убийството му да е свързано именно с конкуренцията на тези пазари.

През 2001 г. Тасев влиза в бизнеса с метан. Той се захваща с внос на гориво и изграждане на газостанции у нас заедно с волейболната легенда Любо Ганев. В тази дейност съдружник му е червеният общински съветник в София Мичо Райковски. Двамата са партньори в три фирми – „Газ-Метан“, „Макс 2000 Б И Д“ и „Метан Еко“. В същото време Райковски, освен в управата на столичната организация на БСП, влиза и в новосформираното държавно газово дружество „Булгартрансгаз“. То е част от държавния холдинг „Булгаргаз“. Чрез фирмата си „Промишлено газоснабдяване“ Тасев откупува дълг към „Булгаргаз“ в Сливен. Въпросната цесия е заради борч на сливенската фирма „Оранжерии АД“. Така „Промишлено газоснабдяване“ става кредитор на затъналото в дългове предприятие „Оранжерии“, от което

търси борч за над 4 млн. лева

Така всъщност длъжник на Тасев става шефът на „Овергаз“ Сашо Дончев. Той е сред акционерите в „Оранжерии“ чрез холдинга „Наш дом-България“. Освен в големите газови игри Тасев играе възлова роля и в хотелиерския бизнес като управител на имотите на бившата групировка ВИС. След разстрела на шефа на ВАИ холдинг Георги Илиев, освен Локо Пловдив, Тасев поема и управлението на пет от хотелите му в Слънчев бряг, София и Созопол. Това обаче става чрез подставени лица. Тасев даже бил съсед по хотел на застреляния шеф на общинския съвет в Несебър Димитър Янков. Става въпрос за „Свежест“ в Слънчев бряг, който е долепен до „Хризантема“ на Янков. Тасев взел хотела преди две години от местния бизнесмен Валери Кръстев, за когото се твърди, че управлявал собствеността на ВИС в курорта. Освен „Свежест“ Тасев придобил и „Полюси“. Двата хотела са в активите на фирма „Роял Бийч“. Нейни са и едноименният хотел в Созопол, който е точно над Райския залив, както и спа център „Дрийм“ срещу резиденция Бояна в София. Официален собственик на фирмата е 39-годишният Камен Попов, който е съдружник на убития във фирмите за метан и държи дялове във „Винпром Кюстендил“.

Камен Попов отказа коментар на убийството на своя партньор.

Диана Петрова

Димитър Илиев

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *