Защита с 10-годишната давност очакват от парламента над 600 000 българи

  До края на тази седмицата предстои Народното събрание да гласува на второ чете въвеждането с новия член 112а от проекта на Закон за допълнение на Закона за задълженията и договорите. С други думи 10-годишната абсолютна погасителна давност за вземания срещу физически лица. В тази връзка от няколко дни сме свидетели на агресивна добре обезпечена кампания срещу приемането на давността за физически лица. Зад нея вероятно стоят колекторските фирми и техните адвокати от Висшия адвокатски съвет. Компаниите за събиране на дългове са основните засегнати от въвеждането на давността, защото съществува реален риск за тях да загубят стотици милиони левове бъдещи печалби. Неетично е когато срещу давността се изправят бизнес организации, чиито ръководители имат участие в колекторски фирми. Това е морален конфликт на интереси.

И питаме защо когато един проектозакон е в защита на потребителите, бива обявен от някои заинтересовани страни за противоконституционен, а когато бъде прекроен по техен вкус е „изключително добър“?

Обръщаме се към всички народни представители с призив да подкрепят въвеждането на 10-годишната давност, която е единственият шанс на над 600 хил. граждани за ново начало. Призоваваме ги да застанат на страната на хората и да не се поддават на корпоративния натиск на компании, които не произвеждат и не допринасят за брутния ни вътрешен продукт. Така България най-сетне ще спре да бъде сочена като единствената страна-членка на ЕС, в която има вечни длъжници.

Надяваме се депутатите вече да се отърсили от сянката на бившия правосъден министър Данаил Кирил, който с действията си направи всичко възможно да възпрепятства приемането, както на този законопроект, така и за доброволното изпълнение. Всички станахме свидетели как доброволното изпълнение беше бламирано на второ четене след като мнозинството гласува „въздържал се“. И това в момент на здравно-икономическа криза, която никой не знае нито колко ще продължи, нито какви ще бъдат последиците от нея. Това обаче, което вече е сигурно, че от март насам стотици хиляди останаха без работа, а други стотици хиляди са в сериозен риск да се влеят в редиците на безработните. Приемането на десетгодишната давност е последната възможност депутатите в това Народно събрание най-сетне да покажат, че мислят за потребителите и са в парламента, за да защитят гражданските интереси , а не само личните или партийните.

Пейо МАЙОРСКИ, председател

Асоциация за защита на потребителите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *