Защо ваксинираните хора продължават да се заразяват с Covid-19

Хората, които са напълно ваксинирани срещу Covid-19, са защитени срещу тежка инфекция, хоспитализация и смърт, причинена от вируса. Но случаите на коронавирус сред напълно ваксинираните – така наречените „пробивни“ случаи на Covid-19 все още се наблюдават сред тези, които са приели две дози, пише CNBC.

 

Снимка: iStock

Въпреки че е рядкост ваксинираните хора в САЩ или Европа да се разболеят от Covid-19, пробивните случаи се случват по редица причини, отбелязват експерти.

Като начало, нито една от ваксините, разпространени в САЩ или Европа, не е 100% ефективна за предотвратяване на инфекцията.

В допълнение, нови щамове, като силно инфекциозния вариант на делта – който сега е разпространен по целия свят – усложниха картината на ефикасността. Има и непълни данни за това колко дълго трае имунитетът срещу Covid-19 след ваксинацията.

Професор Лорънс Йънг, вирусолог от Медицинския факултет на Университета на Уоруик във Великобритания, каза пред CNBC, че случаите на Covid-19 при напълно ваксинирани хора напомнят, че „никоя ваксина не е 100% ефективна“.

Коронавирус в България: провал е най-подходящата дума | Новини и анализи от България | DW | 16.11.2020

DW

„Винаги ще има част от хората, които все още ще останат податливи на инфекции и заболявания“, каза професор Лорънс Йънг.

„Има и два други фактора, които влияят върху ефективността на ваксината: (1) отслабване на имунитета. Все още не знаем колко дълго трае индуцираният от ваксината защитен имунитет. Това е много вероятно да бъде фактор при тези възрастни и по-уязвими индивиди, които са били ваксинирани в началото на програмата за разпространение на ваксината“, отбеляза професорът.

Вторият фактор, добави той, е свързан с „пробивните инфекции при ваксинирани индивиди поради по-инфекциозния делта вариант“, който добави тежест към случая за програми за бустер ваксинация.

Засега все още се работи по бустер програми с решение, което тепърва ще бъде взето в САЩ и Великобритания.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *