Защо има глобален недостиг на чипове

От забавени доставки на автомобили до недостиг на доставки на домакински уреди до по-скъпи смартфони. Бизнесът и потребителите по целия свят са изправени пред бремето на безпрецедентен недостиг на полупроводникови микрочипове.

Глобален недостиг на чипове блокира производството на коли - AУТОМЕДИЯ

Това произтича от съвпадението на фактори, тъй като производителите на автомобили, които затвориха заводи по време на пандемията COVID-19 миналата година, се конкурират с разрастващата се индустрия на потребителска електроника за доставки на чипове. По време на пандемията потребителите се снабдиха с лаптопи, игрални конзоли и други електронни продукти, което води до по-строг инвентар. Те също така купиха повече коли, отколкото представителите на индустрията очакваха миналата пролет, което допълнително напрегна доставките. Санкциите срещу китайските технологични компании допълнително изостриха кризата. Първоначално концентриран в автомобилната индустрия, недостигът сега се е разпространил в редица други потребителски електроники, включително смартфони, хладилници и кухненски уреди, информира varchev.com.

Недостигът на чипове може да продължи до края на годината:: Investor.bg

Автомобилите стават все по-зависими от чиповете – за всичко – от компютърно управление на двигатели за по-добра икономия на гориво до функции за помощ на водача като аварийно спиране. Кризата принуди мнозина да ограничат производството на по-малко печеливши автомобили. General Motors Co и Ford Motor Co са сред големите производители на автомобили, които заявиха, че ще намалят производството, като се присъединят към други автомобилни производители, включително Volkswagen AG, Subaru Corp, Toyota Motor Corp и Nissan Motor Co. Недостигът на автоматични полупроводникови чипове може да засегне близо 1,3 милиона единици от световното производство на леки превозни средства през първото тримесечие, според данните на IHS Markit. IHS заяви, че пожар в японска фабрика за производство на чипове, собственост на Renesas Electronics Corp, която представлява 30% от световния пазар за микроконтролерни устройства, използвани в автомобилите, е влошил ситуацията. Тежкото зимно време в Тексас също принуди Samsung Electronics Co Ltd, NXP Semiconductors и Infineon временно да затворят фабриките. Infineon и NXP са основни доставчици на автомобилни чипове, а анализаторите очакват прекъсванията да допринесат за допълнителен недостиг.

Автомобилната индустрия губи $60 млрд. заради недостига на чипове. Как се стигна дотук? - Money.bg

В основата на натиска е недостатъчната инвестиция в заводи за производство на 8-инчови чипове, собственост предимно на азиатски фирми, което означава, че те са се борили да увеличат производството, тъй като търсенето на 5G телефони и лаптопи се е повишило по-бързо от очакваното. Qualcomm Inc, чиито чипове се предлагат в телефоните на Samsung, е един от големите производители на чипове, който се бори да не изостава от търсенето. Основният доставчик на Apple Inc Foxconn също предупреди за недостига на чипове, засягащ веригите за доставка на клиенти. Понастоящем производството на чипове се извършва в Азия, където големите производители на договори като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) и Samsung се занимават с производството на стотици различни компании за производство на чипове. Американските компании за полупроводници представляват 47% от глобалните продажби на чипове, но само 12% от глобалното производство се извършва в САЩ.

Защо се стигна до недостиг на чипове? - e-vestnik.bg

Фабриките производители струват десетки милиарди долари, а разширяването на капацитета им може да отнеме до една година за тестване и квалифициране на сложни инструменти. Президентът на САЩ Джо Байдън поиска $37 млрд. за финансиране на законодателство за презареждане на производството на чипове в страната. В момента са планирани четири нови фабрики, две от Intel Corp и една от TSMC в Аризона и друга от Samsung в Тексас. Китай също предложи безброй субсидии на чип индустрията, тъй като се опитва да намали зависимостта си от западните технологии.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *