Защо точно в Бургас?

Летището в Бургас е „идеална“ цел за терористично нападение – класическо слабо място, коментира австрийският всекидневник „Ди Пресе“. Изданието пояснява, че в летните месеци бургаското летище е препълнено с туристи. Дипломати, политици или бизнесмени се срещат рядко. Това летище не е място, което при класическа оценка на риска би било наречено „застрашено“ – следователно мерките за сигурност са на съответното ниво. Точно поради това бургаското летище е изключително удобно за терористите: там могат да се нанесат големи поражения. В този смисъл последният удар напълно пасва в тази смъртоносна схема.
Атентатът е можело да бъде предотвратен?
Извършването на атентата най-вероятно е било улеснено допълнително от немарливостта на властите. Има сведения, че София не се е отнесла достатъчно сериозно към предупрежденията, получени от израелска страна. И в това отношение не помагат никакви уверения постфактум, като това на министъра на икономиката Делян Добрев, че израелските туристи можели да се чувстват сигурни в България.
Доверието е разклатено и това не е добре за балканската държава, която през тази година очаква към 150 000 израелски туристи. Ако България иска да запази имиджа си на не само евтина, но и сигурна дестинация, трябва максимално бързо да разкрие пропуските в системата си за сигурност.
 

Полетите от и за Израел се смятат за едни от най-сигурните – за разлика от автобусния превоз от летището до хотела

И „Берлинер Моргенпост“ е на мнението, че Бургас бил „най-лесното място за извършване на атака“. Вестникът цитира хипотезите, че нападението е можело да бъде предотвратено. Още през януари София е била предупредена от Тел Авив за възможни атаки срещу израелски туристи. А два часа преди взрива българската туроператорска фирма, превозвала израелците, е получила телефонно обаждане със заплаха за бомба.
Слабото място
Отдавна би трябвало да е ясно, че България, чиято еврейска общност наброява 5 000 души, може да бъде цел на терористични атаки, пише по-нататък „Берлинер Моргенпост“ и продължава: Подобно на много други източноевропейски държави страната влезе в „Коалицията на желаещите“ след атентатите от 11 септември 2001-ва , а и видимо задълбочи военното си сътрудничество с Израел. Освен това България е предпочитано място за почивка на израелците поради обстоятелството, че по време на Втората световна война предотвратява депортацията на 50 000 български евреи.
„Тагесшпигел“ търси конкретен отговор на въпроса: защо точно на летището в Бургас? Отговорът е: терористите очевидно са открили слабото място в системата за сигурност и са се възползвали от него. Полетите от и за Израел се смятат за едни от най-сигурните – заради стриктния контрол на летището и драстичните мерки за сигурност на борда. В хотелите, в които се настаняват израелски туристи, също се взимат сериозни мерки за сигурност. Незащитен е единствено автобусният превоз от летището до хотела – и точно там бе извършено нападението.

по Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *