За година маслото е поскъпнало на едро с 53%

За последната година пакетчето краве масло от 125 грама е поскъпнало на едро с цели 80 стотинки или с 53% и вече се предлага средно по 2,29 лв. В началото на юни 2017 г. цената му на борсите бе 1,50 лв./бр.За година маслото е поскъпнало на едро с 53%.За година маслото е поскъпнало на едро с 53%.

Резултат с изображение за масло

По-голямата част от продукта е вносен и търговците се оправдават по-скъпите доставки от чужбина.

При останалите млечни продукти разликите спрямо началото на миналото лято не са толкова големи. Масовият кашкавал „Витоша“ преди година се е продавал на едро средно по 10,09 лв./кг, а сега с десетина стотинки по-скъпо – по 11,21 лв. През последната седмица най-ниската цена на едро от по 8 лв./кг е била отчетена в Стара Загора и Добрич, а най-високата от почти 15 лв. в Ловеч, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Само в 4 района на страната – Благоевград, Плевен, Сливен и Стара Загора максималните цени в периода 29 май – 2 юни са били под 10 лв./кг.

Поскъпването при кравето сирене на едро за последните 12 месеца е малко по-голямо – в рамките на 15 ст. на кило. Средната му цена за миналата седмица е на ниво от 5,87 лв./кг, срещу 5,71 лв. лани. През миналата седмица най-ниската цена на едро от 4,80 лв./кг е регистрирана в Сливен, информира monitor.bg. Най-високите от 8,12 лв./кг и 8,10 лв. са отчетени съответно във Велико Търново и Ловеч. В 9 области на България максималните борсови цени за миналите 5 работни дни на кравето сирене са били на ниво 6.00 лв./кг или под тази граница.

Прясното и киселото мляко за последната година запазват сравнително стабилни цени на едро. В началото на миналия юни прясното мляко в кутия от 1 л с масленост от 3% е вървяло по борсите по 1,60 лв./л, а сега – по 1,49 лв. Киселото мляко пък в кофичка от 400 грама с масленост от 3% и нагоре се предлагаше през миналата седмица на едро по 0,81 лв., срещу 75 ст. преди година.

Имитацията на сирене с хидрогенизирана растителна мазнина спрямо миналата година е по-евтино с 13 ст. и на борсите се предлага по 2,24 лв./кг.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *