За 2 години правителството е закрило 30 общински болници

Според Стойчо Кацаров от Националния център за защита на правата в здравеопазването причината за лошото състояние на общинските лечебни заведения е в целенасочената политика на правителството, която трябва да доведе до закриването им.
Част от тази политика било неравностойното и нечестно отношение, което се наблюдава в подхода на държавата към пациентите в различните области. Ако на жител в София са заложени по 129 лева годишно за болнична помощ, то в Преслав тази сума възлизала на 17,50 лева.
За последните две години политиката на правителството е довела до закриването на над 30 общински болници в страната, допълва Стойчо Кацаров. „Мотивът беше този, че качественото здравеопазване е само в държавните болници и, второ, че трябва да се спестят пари. Резултатите какво показват – че пари не са спестени, че разходите за болнична помощ не само е са намалели, те са се увеличили. Резултатът всъщност е преразпределяне на пари. Част от парите, които отиваха в общинските болници сега отиват в София, Пловдив, Плевен, Варна, няколко големи града и се получи много тежка регионална диспропорция”, обясни д-р Кацаров.
Живеещите в 2/3 от територията на страната вече са със силно затруднен достъп до болнична помощ, категорични са експертите. Председателят на Сдружението на общинските болници в България Неделчо Тотев определи пред Дарик като илюзия представата, че в малките населени места има първична здравна помощ в нужния обем и с нужното качество.
„През всички тези години, в които работя в общинското здравеопазване, никога не съм губил кураж. Бил съм на прага,сега надделява песимизма, но въпреки всичко си мисля, че здравият разум ще надделее. Последните години всички живеем на инат, работим на инат, и всичко е напук на всички ония, които искат нас да ни няма”, коментира Тотев.
Специалистите допълват, че ако държавата продължи здравната си политика, която въвела в края на 2009 г., България не след дълго ще остане без общински болници.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *