За 9 евро може да обиколите цяла Германия

До Бодензее, по Мозел и Долината на Среден Рейн, до Балтийско море или Зюлт: през юни, юли и август хората в Германия ще могат да обикалят из цялата страна срещу само 9 евро на месец. Десет особено красиви места:

През юни, юли и август хората в Германия могат да пътуват с обществения транспорт за 9 евро на месец – част от пакет от мерки на федералното правителство, с който се цели да бъдат облекчени жителите на страната на фона на покачващите се цени на енергията и храните. Но как точно функционира тази месечна карта?

Кой има право да закупи билет за 9 евро?

Всеки може да закупи билета за 9 евро, т.нар. 9-Euro-Ticket. Това означава, че и чуждестранните туристи могат да го ползват, информира dw.com.

Има ли намаление за деца?

В Германия децата под 6 години пътуват така или иначе безплатно. За останалите трябва да се закупи билетът за 9 евро. Отстъпка за деца няма.

Може ли билетът да се предава на друг човек?

Не, билетът се издава на името на един човек. В някои случаи потребителят сам трябва да напише името си върху него. В случай на проверка по време на пътуване, трябва да покажете паспорта си.

Къде може да се закупи билетът?

Месечният билет се продава на всички автомати за билети, на уебстраницата на германските железници: https://www.bahn.de/angebot/regio/9-euro-ticket, както и в приложения за смартфон или на гишетата по гарите.

Колко дълго важи билетът?

Месечният билет за 9 евро важи само за конкретния месец, а не за 30 дни. Дори и да го закупите на 15 юни, той ще важи само до края на месец юни, а не до 15 юли.

С кои транспортни средства може да се пътува?

С билета за 9 евро могат да се ползват всички обществени превозни средства – автобуси, трамваи, метро и регионални влакове. На някои места с него може да се пътува дори и с обществени корабчета за превоз на пътници – в Берлин или Хамбург. Изключени от офертата са бързите влакове като ICE, IC, EC и Thalys. Частните компании като FlixTrain и FlixBus също не участват.

Може ли с този билет да се пътува и в чужбина?

Билетът важи всъщност само за отсечки в Германия. Но има и малки изключения – в пограничните райони. Така например с баварските железници – Bayerische Regiobahn (BRB) – можете да пътувате до Залцбург или Куфщайн в Австрия. А от Аахен (Aachener Verkehrsverbund) можете да стигнете до Нидерландия или Белгия. Съветваме Ви обаче преди да ползвате билета за подобна отсечка да потърсите актуална информация и на сайта на германските железници.

А хората, които вече имат карти за пътуване?

Цената 9 евро важи и за хората, които имат абонаментни карти за пътуване – било то работещи, ученици и други. За юни, юли и август от техните банкови сметки просто ще се теглят само 9 евро месечно вместо нормалната сума.

Туристическият борд на Германия разчита на културния туризъм, за да рестартира бранша | Sandanski1

А студентите със семестриална карта?

За периода 1 юни до 31 август 2022 семестриалната карта ще струва също 9 евро. Студентите ще получат обратно разликата, възникнала между платената от тях сума и билета за девет евро.

Ще има ли намаление и за абонатите с карти за бързите влакове и абонатите с BahnCard 100?

Не, за тях няма да има намаление.

Може ли с месечния билет за 9 евро безплатно да се взимат и велосипеди?

Не, ако искате да вземете в превозното средство своя велосипед, трябва да заплатите според тарифите за велосипед.

А кучетата?

За кучета не се продават месечни билети за 9 евро. За тях важат нормалните условия.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *