Зелен град се ражда в пустинята

Насред пустинята едни от най-големите компании в света ще налеят десетки милиарди, за да вдигнат екологичен оазис. Град, в който няма да има никакво замърсяване, с улици, по които ще се движат само екоколи, а произвежданият ток ще бъде само от възобновяеми енергийни източници. Вече една немалка част от него е построена и там дори живеят хора – студенти и изследователи, които има амбицията да сътворят зелен град насред богата на нефт пустиня. Масдар е може би един от най-амбициозните проекти в света, за него ни разказва Дафне Франкл-Темпл, специалист по устойчиво развитие в централата на Siemens в Германия. Тя пристигна в България за участие в семинар, посветен на зелените технологии в енергетиката.
Дафне Франкл-Темпл: Масдар е град в пустинята, чиято цел е да бъде напълно енергийно независим. Създателите му искат да постоят в него вятърни паркове, панели за слънчева енергия, така градът сам да произвежда цялата енергия, която ще използва. Планирано е градът да е да бъде първият град с нулеви емисии на парникови газове. Ролята на нашата компания е да внедрим интелигентни мрежи и да инвестираме в транспортните системи на града. По улиците му ще се движат само автомобили и велосипеди, захранвани с електричество. Ще си има и градско управление, което ще контролира стриктно изпълнението на процесите. В момента се достроява първата фаза от строителството на зеления пустинен град. Той е разположен недалеч от столицата на Oбединените арабски емирства- Абу Даби. Не мога да ви кажа точно колко милиарда ще струва, но това наистина е един много амбициозен проект.
Участвате и в още един мащабен световен проект за производство на ток от слънце в пустинята Сахара. Говори се, че този проект в годините напред ще може да задоволява голяма част от енергийните нужди на Европа. Какви са плановете около него?
Да, това е проектът DESERTEC. Целта му е да превърне част от най-голямата пустиня в света – Сахара – в огромна площадка за производство на ток. Слънцето е невероятно мощен източник на енергия и концепцията е 2500 квадратни километра да се покрият с параболични огледала, които да отразяват слънчевата светлина към генератори на електроенергия. Очакваме към 2050 година, когато се предполага, че проектът ще бъде завършен – той да захранва между 15 и 20 процента от цялото потребление на електроенергия в Европа.
Може ли тази технология в Сахара да замени големите енергийни проетти
като газопроводи и атомни централи?
Ако говорим за бъдещите 50 години– определено! Това ще бъде заместител на конвенционалните източници. Но няма как да отречем, че през следващите 30 – 40 години ние ще имаме нужда от наличните източници и за това целта ни през това време е да наприм старите централи максимално ефективни и да намалим щетите от тях до минимум.
Кой според вас е най-големият проблем от екологична гледна точка, с
който трябва да се справим тук, в България?
Определено един от най-големите проблеми в България са старите централи, които замърсяват околната среда. В повечето случаи производствените мощности са тук са над 30 годишни. Те не са ефективни спрямо новите технологии, които имаме днес.
Какво да направим, за да се справим с този проблем – да инвестираме в
тях или да ги затворим и да строим мощности за възобновяема енергия?
Два са начините да се справите с проблема. От една страна трябва да се намалят щетите от тези остарели мощности и да се построят модерни централи. От друга страна разбира се – трябва са се повиши производството от възобновяеми източници като вятърни паркове, слънчеви централи, вода и биомаса.
Може би най- интересните проекти, които развиваме в Европа, са в сферата на интелигентните мрежи. Какво всъщност е това? Интелигентните мрежи могат да се справят с различни източници на енергия. Ако досега сме имали един основен източник на енергия, например въглищна централа– това бъзо ще се промени и в енергийната система ще влезе енергия, произвеждана от вятъра или от слъчевите панели на покрива на Вашата къща, например. За да се управлява тази сложна система, се изисква интелигента мрежа.
Скъпи ли са интелигентните мрежи, могат ли да бъдат внедрени в страни като България?
Да, определено , в Австрия, например – имаме моделен проект за Залцбург, където се опитваме да внедрим интелигентни мрежи и да построим модерни зелени сгради. Не цената им обаче е толкова определяща, а по-скоро спешната нужда от тях, тъй като за да се справите с всички различни източници на енергия – вие имате нужда от интелигентни мрежи. В бъдеще, когато ще използваме всички тези различни енергийни източници, системата няма да е достатъчно стабилна.
Ще има вятърна енергия, когато духа силен вятър, а когато грее слънце – ще се произвежда слънчева енергия. Това ще направи мрежата изключително нестабилна, ако тя не е оптимизирана за всички тези източници. Освен това тези мрежи позволяват и развитието на електромобилността. Както споменах, слънцето не грее постоянно. От тази гледна точна акумулаторите на екоавтомобилите могат да складират събраната през деня слънчева енергия, а когато има недостиг – да я връщат обратно в мрежата.
В Австрия сериозно развиваме технологиите за електромобилите, като сме партньор в платформата Austrian Mobile Power, която обединява големите компании със залог в бъдещето на електромобилите като Magna, OMV. Нашата роля е в изграждането на инфраструктурата за зареждане на еко автомобилите. Крайната цел е до 2020 година по пътищата в Австрия да се движат 100 хиляди електрически автомобила. Иначе в общоевропейски план компанията ни е част от инициативата Emotion, която обединява подобни национални платформи като тази в Австрия.

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *