Земетресения в целите Балкани,три труса разлюляха Пловдив

Третият трус, усетен от пловдивчани, е бил с магнитуд 3 по Рихтер. Земетресението е регистрирано в 14,37 ч. Епицентърът му е на 14 км югоизточно от Пловдив, 5 км северозападно от Асеновград. Трусът е на 4 км дълбочина
Вторичен земен трус разтресе Пловдив и в 13.44 минути, след земетресението със сила 3,5 по Рихтер два часа по- рано. Земетресението е било с магнитуд около 3,2 по скалата на Рихтер. Данни за разрушения и материални щети и при двата труса няма. Според Сеизмологичния институт на БАН епицентърът е на няколко километра югоизточно от Пловдив като най-силно земетресенията са усетени в района на селата Ягодово, Катуница, Куклен, Садово, Пловдив и Асеновград. Според сеизмолога Николай Милошев земетресенията са слаби, но заради близостта на епицентъра до населените места е усетено като трясък. Трусоветеса били вертикални.
Епицентърът на земетресенията в Пловдивско е в района на селата Крумово, Ягодово, Катуница, югоизточно от Пловдив – това съобщи Емил Ботев от Сеизмологичния институт при БАН. Районът е характерен с поредицата от земетресения – от 2002 година. Тогава имаше над 50 афтършока, от тях 15-ина бяха усетени. Днес след първия трус е имало още пет афтършока, но от хората е усетен само последният – от 13,44 часа. Надяваме се, че няма да има разширение на земетресението и, че няма да има по-силни земетресения, заяви още Ботев. Той подчерта, че няма основания да се счита, че в района се очакват по-силни земетресения. Това говорят и данните, които обменяме и с колеги от други институти – няма данни, които да говорят за натрупване на напрежение, водещи до силни земетресения, каквито е имало в началото на миналия век. Напротив – считаме, че тази обстановка е нормална и процесът ще затихне до няколко дни, каза Емил Ботев.
Часове преди земетресенията у нас, няколко труса последователно са усетени в съседни държави на Балканския полуостров, показа проучване на Радио Пловдив. Данните от сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център сочат, че почти осем часа преди да разтърси България, земетресение е усетено в източна Турция с шест последователни труса. Най-високата степен от 3.3 по Рихтер е усетена в град Ерзурум. Три часа преди пловдивския трус, такъв е усетен и в Мостар – Босна и Херцеговина, с магнитуд 2.1 по Рихтер. В 10.23 ч. местно време, земетресение от 3.3 по Рихтер е регистрирано в Южна Гърция, край градовете Патра, Пиргос и Филиатра. Най-високата степен от трусовете на Балканския полуостров е регистрината при земетресението в Пловдив – според Европейския средиземноморски сеизмологичен център неговият магнитуд е 3.6 по Рихтер. След по-малко от час земята отново разклати Гърция със сила 2.6, а в 13.23 часа местно време, това се случи и в Румъния, със степен 2.2 по Рихтер, усетено чувствително в градовете Брашов и Сириу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *