Златото нараства заради търсене на сигурност

Валутен пазар

Еврото рязко нарасна и се отдалечи от дъното в сряда. Неочакваният спад на резервите в Китай доведе до покриване на къси позиции в еврото от макро и инвестиционни фондове. Покриването на къси позиции се отрази и на кросовете евро/австралийски долар, евро/йена и евро/паунд. Последната двойка приближи върха от октомври на 0.7493. Пробив на тази цифра би довел до продължение поне към нивата от 0.76. Що се отнася до евро/долар, основна съпротива остава 1.1045, където преминава 200-дневната пълзяща средна. Долар/швейцарски франк не успя да се задържи дълго над паритета и вече се търгува към подкрепата при 100-дневната пълзяща средна на 0.9851.

Вчера беше съобщено, че валутните резерви в Китай са спаднали през декември със 107.9 милиарда долара, което е много по-голямо намаление от прогнозираното за 23.3 милиарда долара.

Представителят на Фед Евънс сподели, че следят развитията в Китай, а Лакър добави, че все още не са ясни последствията за Китай от действията в САЩ.

Суровини

Златото премина над нивата от 1100 долара за тройунция при нараснали покупки търсещи сигурност. Продължаващото избягване на рисковите активи продължи и търсенето на метала от Китай оказа подкрепа.

Среброто продължи да се търгува в посоката на златото, но и да се представя по-слабо от него. Слабостта идваща от индустриалните метали и по-малко агресивните къси позиции в сравнение със златото доведоха до тази ситуация.

Ниската ликвидност и акцента при златото оставиха платината без възможности за растеж.

Базовите метали търпят големи загуби заради обезценяването на юана.

Цената на петрола падна до нови дъна под 33 долара за барел и остава под натиск заради опасенията за китайската икономика. При положение, че на нарасналото напрежение в Близкия изток не се обръща внимание, много вероятно е цената да тества нивата от 30 долара за барел.

Капиталови пазари

Европейските борсови индекси завършиха със спадове между 1.7% и 2.3% като най-големите губещи бяха петролните компании.

Индексите на Уолстрийт също не бяха пощадени от паниката на Китайската фондова борса.

Източник: Бул Тренд Трейдър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *