Златото – „нехартиено“ убежище в кризисни времена

Повечето анализатори изтъкнаха неяснотата около изборите в САЩ като основна причина за нервността на инвеститорите в злато през октомври, пише в анализа. Казано по-просто, интерпретацията бе следната: ако бъде избран Мит Ромни, това означава по-малко програми за количествени улеснения и по-малко печатане на пари, а оттам и по-ниско търсене на златото като щит срещу обезценяването на долара.
Имайки предвид че и проучванията не посочваха ясен фаворит, изглежда по-скоро логично „по-слабите ръце“ на пазара да са се възползвали от близо 13-процентния скок в цената (от средата на август до началото на октомври) и да се предпочели да приберат печалбите си.
В крайна сметка обаче, на 6 ноември американците преизбраха стария си президент Барак Обама, което на практика означава, че печатането на пари най-вероятно ще продължи и председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще остане начело на централната банка на най-голямата световна икономика.
Изходът на изборите подейства благоприятно и на златото – от 6 до 9 ноември златото възстанови изцяло загубитге от октомври и се търгуваше на нива от 1740 долара, 1370 евро и 1090 британски лири за трой унция.
След изборите в САЩ, акциите поевтиняха, а златото поскъпна
Едно от по-интересните пазарни развития след изборите в  САЩ бе поевтиняването както на акциите, така и на основните метали (никел, олово, цинк и др.). Същевременно обаче, широката разпродажба на акциите  и основните метали не повлече  златото надолу. Случи се точно обратното – златото скочи с между 1 и 3 на сто в основните валути, коментират анализаторите.
Такава пазарна конфигурация показва, че консолидацията е по-скоро във финалната си фаза и „слабите ръце“ на пазара вече са ликвидирали своите позиции. В същото време, поскъпването на златото намеква, че икономическият фокус отново се измества върху бюджетните дефицити на САЩ и потенциалните проблеми пред долара. Имайки предвид вече често споменаваната „фискална пропаст“, пред която САЩ са изправени, съвсем закономерно е да се очаква и отслабване на позициите на долара.
При последната патова ситуация (дебатите за вдигането на тавана на дълга на САЩ) в Конгреса през лятото на 2011 г., доларът рязко поевтиня, а златото се изстреля до рекордни цени. Вероятността да се стигне подобен развой на събитията в близките няколко месеца е доста висока и това може да даде допълнителен тласък нагоре на жълтия метал.
Печатането на пари продължава да обезценява основните световни валути
От началото на финансовата криза до момента, станахме свидетели на безпрецедентно и синхронизирано печатане на пари в повечето развити икономики (САЩ, Европа, Великобритания, Япония и Швейцария). Тази политика неминуемо води до обезценяване на въпросните валути – процес, който е трудно забележим на моменти поради синхронизираните действия на централните банки.
Казано по-просто, всички тези валути се обезценяват паралелно и това прави по-трудно идентифицирането на такава тенденция, смятат експертите.
Ако обаче измерим движенията на тези валути спрямо реални активи, като златото например, то тогава тенденцията е много по-ясна – всяка една от тези валути се е обезценила с между 30 до 60 на сто спрямо златото за периода от началото на 2008 г. до момента. Именно обезценяването на основните световни валути кара инвеститорите да се насочват към единственото останало „нехартиено“ убежище в сегашните кризисни времена – златото.
Китай – мастодонт на златния пазар
През първите 9 месеца на 2012 г. Китай е внесъл 581 тона злато през Хонг Конг – повече, отколкото през цялата 2011 г. Скокът във вноса, както и увеличението на местния минодобив, недвусмислено показват неутолимия апетит на Китай за жълтия метал, коментират специалистите.
Основните причини Китай да акумулира злато с толкова високи темпове са няколко. На първо място, китайското население е традиционно „привързано“ към златото под формата на бижута. Същевременно обаче, в последните няколко години инвестиционните златни монети и кюлчета започнаха да придобиват все по-голяма популярност в Китай, тъй като китайските инвеститори осъзнаха, че златото най-добре запазва покупателната способност на спестяванията в инфлационна среда (през последните няколко години официалната средногодишната инфлация в Китай е около 5%, като през 2008 достигна 8%).
Втората основна причина е, че Китай е най-големият външен кредитор на САЩ и има огромни експозиции към щатския долар и активи, деноминирани в щатски долари. Акумулирането на злато позволява на Китай да намали риска си от обезценяване на щатския долар.
Третата основна причина, която редица анализатори прозират, е, че Китай увеличава златните си резерви с цел да направи юана конвертируем в злато и така да измести щатския долар от господстващата му позиция на световна резервна валута.
Въпреки леката корекция през октомври, златото успя да възстанови загубите в началото на ноември и се търгува на ценови нива от от 1740 долара, 1370 евро и 1090 британски лири за трой унция.
Погледнато  реално, корекциите от този тип са краткосрочен „шум” в цената на златото и са напълно нормални. В дългосрочен план обаче, нито един от факторите, които правят златото добра инвестиция в моментната икономическа ситуация, не са се променили.
Дълговата криза в Европа остава неразрешена, САЩ са на ръба на „фискална пропаст“, Япония и Великобритания са вече „пристрастени“ към програмите за количествени улеснения. Печатането на нови долари, евро, йени и лири реално самоизяжда покупателната способност на тези валути и откроява златото като единствена стабилна инвестиция, която не може да бъде обезценена по усмотрение на някоя централна банка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *