Златото рекордно по-скъпо от среброто

 

Снимка: Flickr/Sprott Money

Златото рекордно по-скъпо от среброто .Теодор МинчевПривържениците на арбитража няма как да не са забелязали една силно нарушена зависимост – тази между цената на златото и среброто. Вчера обаче, тази нарушена корелация достигна екстремни стойности. По-точно – цената на златото стана 85.5 пъти по-висока от тази на среброто, като е близо до тази стойност и рано тази сутрин. А това е при изключително високи нива, случвали се много рядко в историята.

Всъщност, през последните 10 години, подобно съотношение е достигано само още два пъти – през 2009-та година, или в разгара на финансовата криза и през 2016-та година. И двата случая обаче, са били следвани от изпреварващо представяне на цената на среброто пред тази на златото.

Какви са причините за нарушената корелация?

Няколко са факторите, залегнали в основата на нарушената традиционна корелация между двата метала. На първо място – завишеното търсене на злато от страна на централните банки по света, което направи така, че златото да поевтинява с по-слаби темпове, в сравнение със среброто.

Все повече централни банки по света, могат да се обърнат към златото в очакване на намаляване на доминиращата роля на долара и опитите той да бъде избягват от водещи икономики и следствие на търговската война, която САЩ подема.

Това си личи и от данните за първото тримесечие, когато покупките на злато от страна на централните банки нарастват с 42% до 116.5 тона.

Русия е купила най-много злато, като след добавянето на 41.7 тона през първите три месеца на годината, резервите й вече са 1 890 метрични тона, или в размер на 18% от общите й валутни резерви. Турция е била втория най-голям купувач на злато през първото тримесечие, добавяйки 29.8 тона до 231.9 тона.

На второ място се прокрадват известни съмнения за манипулиране в цената на среброто. Търговията със сребро е относително малка. На ден на стоковите пазари, се търгуват 112 000 фючърсни контракта. И макар това да е с цели 48% повече, в сравнение с дневния обем на суровината през първия месец на миналата година, обемът е далеч по-малък от търгуваните контракти на златото например, информира infostock.bg.

За сравнение дневно при златото се търгуват 491 000 контракта, или отново с 45% повече на годишна база. Само ще припомним, че златото е 85.3 пъти по-скъпо от цената на среброто в момента.

И докато са налице сериозни съмнения за манипулиране на цената на златото, от страна на големите играчи (където търгуваните обеми са близо 320 пъти по-големи в доларово изражение, в сравнение със среброто), представете си, колко по-лесно би било да се манипулира цената на среброто!

И още нещо. Според данни на брокерите, около 90% от индивидуалните трейдъри купуват сребро, при това често на маржин, достигащ 100 пъти.

А за всички, които смятат, че манипулирането на цените на металите е невъзможно, само ще припомним следния случай от миналата седмица. Бивш трейдър от централата на щатската инвестиционна банка JPMorgan Chase призна, че е манипулирал американските пазари на благородни метали в продължение на седем години. Джон Едмъндс, 36-годишен трейдър, се призна за виновен за голям брой измами със суровини. Едмъндс е прекарал 13 години в базираната в Ню Йорк компания JPMorgan Chase, преди да напусне миналата година, според социалния му профил в LinkedIn.

Снимка: Flickr/Sprott Money

Как инвеститорите биха могли да се облагодетелстват от връщане на съотношението към исторически средните му нива?

Инвеститорите, които смятат, че златото и среброто са неравномерно оценени и залагат за връщане на съотношението, при което се търгуват двата метала към средното им в исторически план, могат да се опитат да направят арбитраж между двата метала.

Това включва едновременната покупка на сребро и продажба на злато на една и съща стойност. При следването на една подобна стратегия, инвеститорите биха печелили при понижение на съотношението злато-сребро, както и биха губили, при евентуална увелечение в това съотношение.

Факти, свързани със съотношението злато-сребро

Ето някои интересни факти, свързани с това съотношение, което по своята същност посочва колко унции сребро се купуват с парите, необходими за една унция злато.

Съотношението е било при 12.5 – 323 години преди новата ера.

По време на Римската империя това съотношение е било 12.

През 1980 година, при последния сериозен цикъл на поскъпване на златото и среброто, това съотношение е било едва 17.

През 1991 година, когато среброто достига своето дъно, съотношението намира своя пик при 100.

През 2007 година съотношението е средно 51.

През април 2011 година съотношението се понижава до около 30, откогато започва трайно да се повишава.

*Материалът е с аналитичен характер и не съвет за покупка, или продажба на благородни метали на фондовите пазари.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *