Злоупотреби на най-високо ниво обезглавиха БДЖ

Ръководството на „Холдинг БДЖ“ ЕАД подаде оставка, каза пред журналисти след седмица мълчание и консултации с Борисов министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.Подалите оставка са председателят на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, главният изпълнителен директор Владимир Владимиров и финасовият директор Филип Алексиев.
Оставката не е оценка за работата на директорите, в следващите дни ще взема отношение по всяка една оставка, каза Желязков. На среща с менджимънта на фирмата бях уверен, че няма никакви проблеми с подвижния състав, но същевременно от ръководствата на дружествата, подчинени на холдинга, се твърди, че има лоша комуникация и проблеми при работа в екип, посочи той.
Министър Желязков информира, че е назначил одит в дъщерните дружества на холдинга. Желязков съобщи още, че е научил за доклад от ръководството на холдинга за проблеми в дружеството, който не е стигнал до него и не знае какво пише в документа.

Ръководството на БДЖ е излъгало министъра за реалното състояние на железницата. Странен е подходът на Министерството, че ще изчака цяла седмица, за да приеме оставките им. Това каза пък Петър Мутафчиев – председател на Форума за балкански транспорт и инфраструктура и бивш министър на транспорта, пред БНР. Вчера изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, главният финансист на компанията Филип Алексиев и третият член на Съвета на директорите – Велик Занчев подадоха оставка. В началото на месеца пък транспортният министър Росен Желязков назначи пълен одит на Държавните железници. Причината са съмнения за злоупотреби на най-високо ръководно ниво.

От изявлението на транспортния министър стана ясно, че има сериозно недоверие към ръководството на БДЖ, подчерта Петър Мутафчиев. Той припомни, че седмица преди оставките от ръководството на дружеството са декларирали пред министъра, че БДЖ е в стабилно състояние, няма проблем с осигуряването на обществената поръчка за пътническите превози, а също и че стабилността на финансовото състояние на дружеството е много добро.

Седмица след това идват всички тези проблеми, подчерта експертът. Според Мутафчиев ръководството на БДЖ не е имало ясна стратегическа цел за развитието на железницата. През годините предприятието свиваше дейност и правеше компромиси с ремонтите, добави той. Според него е напълно наложително да се завиши контролът в тази посока. По думите на експерта след вътрешния одита, назначен от министъра на транспорта, ще излязат интересни неща, ако се покаже реалното състояние на БДЖ. Той подчерта обаче, че не се коментират важните въпроси, като например какво се случва с „Товарни превози“.  Петър Мутафчиев смята, че трябва да се промени подходът към подбора на хората, които ще управляват железниците: „Време е да се наложат основните правила на корпоративното управление в държавните предприятия и най-вече в железопътното. Време е да сложим ред и правила. Важно е как ще подбереш хората. Важно е да изчезне максимално политическият елемент. Трябва да има ясни ангажименти за това в средносрочен план какво възнамеряват да постигнат, колко ще увеличат приходите, по какъв начин ще подходят, какви инвестиции ще се направят, какви гаранция. От другата страна е държавата и нейната регулаторна функция“, допълни той.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *