Иван Костов: Има 3 варианта за АЕЦ „Белене“

Той коментира втората атомна централа у нас непосредствено преди гръмко обявения разговор на Борисов с Путин по телефона на същата тема.
Крайната дата е 31 март, припомни Костов, и този срок беше даден от Владимир Путин при предизборната му кампания. Най-малко вероятният вариант, според лидера на ДСБ, е Бойко Борисов да каже „да“. Ако това стане, страната ни ще направи геополитически завой към Русия, заяви Иван Костов. Проектът „Белене“ ще струва 27 млрд. лева, по изчисление на руската страна, добави той и обясни, че Русия предлага кредит за строежа на централата, чиято лихва е между 10 и 12 на сто, което ще доведе и до оскъпяването й.
Вторият вариант за бъдещето на „Белене“ според Иван Костов е още едно удължаване на срока, което на свой ред ще продължи и агонията на проекта. Агония е, защото до момента няма чуждестранен инвеститор, който да иска да се включи в строежа, посочи лидерът на ДСБ, цитиран от БТА.
Третото възможно развитие според десните е българското правителство да изостави „Белене“ и да се върне към решението от 1990-1991 г., според което там трябва да бъде изградена парогазова централа. Това ще ни върне към евроатлантическата ориентация на страната и ще бъде победа както за ДСБ, така и за Синята коалиция, които се противопоставят на втората атомна централа, убеден е Костов.
Той обаче не се ангажира с прогноза кой от вариантите ще избере кабинетът „Борисов“. Резултатът според него зависи и от позицията на Владимир Путин.
От своя страна лидерът на „Атака“ Волен Сидеров настоя премиерът Бойко Борисов да каже ясно и категорично дали е „за“ или „против“ строежа на „Белене“. Затова от националстическата партия са подготвили питане в парламента към министър-председателя по темата, предаде БНТ.
„Бавенето на проекта за новата АЕЦ „Белене“ нанесе огромни щети на страната ни“, коментира Сидеров. „България има нужда от този проект. Ако се бавим, ще сме принудени да купуваме ток от Турция, където вече се строят четири руски централи“, каза още той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *