Идеята за балкански митнически съюз има подкрепата на ЕК

Идеята на сръбския премиер Александър Вучич за създаване на балкански митнически съюз среща разбирането и подкрепата на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. За това съобщиха информационни агенции от Сърбия, така и   ТАСС, която се позовава на белградския вестник „Политика“. Приветствам активния принос на Сърбия в регионалното сътрудничество, а също идеите, които водят към бъдеща интеграция, включително предложението за създаване на митнически съюз, заявил Хан пред вестника. Западни Балкани е нов политически термин от началото на сегашния  21 век. Създаден е за чисто политическа употреба по отношение на онези държави от Балканския полуостров, които не са членки на Европейския съюз. Първа от тях член на Евросъюза стана Хъраватска и сега останаха пет страни в Западните Балкани/по азбучен ред/:  Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония, Сърбия и Черна гора.

ЕС има разработена политика за подкрепа на постепенната интеграция на държавите от Западните Балкани със ЕСа. На 1 юли 2013 г. Хърватия стана първата от седемте държави, която се присъедини към ЕС, а Черна гора, Сърбия, Бивша югославска република Македония и Албания са официално приети за държави — кандидатки за членство. Започнаха преговори за присъединяване с Черна гора и Сърбия и започна разглеждането на главите по присъединяването. Босна и Херцеговина (която внесе молбата си за членство в началото на 2016 г.) и Косово са потенциални държави — кандидатки за членство.

Преди това сръбският премиер Александър Вучич излезе с инициатива за създаване на Балканите на митнически съюз, обединяващ 18 милиона души. Отбелязва се, че Вучич вече е провел първи консултации с босненския премиер Денис Звиздич, а също с албанския премиер Еди Рама.
Проектът за балкански митнически съюз, предлаган за Западните Балкани от сръбския премиер, предвижда отказ от взимане на вътрешни такси и мита, а също от ограничения за превоз на стоки и прилагане на обща митническа тарифа във всички страни на организацията. Балканският митнически съюз би обхванал пазар с население 18 милиона души, брутният вътрешен продукт/БВП/ на които през 2016 г. е възлизал на 243 милиарда долара.
Въпросът за създаването на общ пазар в Западните Балкани за пръв път бе поставен по време на среща на Александър Вучич с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан на тазгодишния икономически форум в швейцарския град  Давос, припомня ТАСС.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *