Избират Ромпуй за шеф на Еврозоната

Тази точка е част от проектодекларацията, която според АФП европейските лидери ще приемат по време на срещата си в Брюксел. Според текста лидерите от еврозоната ще избират своя председател, когато 27-те страни избират ръководител на Европейския съвет. Мандатът на ръководителя на еврозоната ще бъде със същата продължителност като мандата на президента на ЕС. До следващите избори през май 2012 година, когато изтича мандатът на Ван Ромпой , той ще председателства не само срещите на 27-те страни от ЕС, но и тези на 17-те членки на еврозоната Шестдесет и три годишният Ван Ромпуй, който е бивш премиер на Белгия, по силата на Лисабонския договор от декември 2009 г. председателства Европейския съвет – форум на държавните и правителствените ръководители на ЕС. Новата му роля ще е силно ограничена заради надмощието на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Никола Саркози, които са решени да продължат да управляват еврозоната.
По рано днес германският канцлер Ангела Меркел днес охлади оптимистичните очаквания за резултатите от европейската среща за дълговата криза, като заяви, че решенията може да бъдат взети едва в сряда по време на следващите разговори, предаде „Фокус“.Европейските лидери ще се опитат да преодолеят разногласията си относно начините за справяне с дълговата криза по време на днешната среща в Брюксел. Срещата между лидерите на ЕС ще започва в 10 часа местно време, а вечерта се очакват разговори в по-тесен кръг между управляващите от еврозоната. В събота вечерта германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози се срещнаха, за да съгласуват позициите си по отговора, който трябва да бъде даден на настоящата криза. Оптимистичните им изявления след срещата оставиха впечатление за скромен напредък в сближаването на позициите на двете страни. Финансовите министри в ЕС вече гласуваха за рекапитализация на банките със 100 млрд. евро.
„За мен е важно да повторя, че днес подготвяме решенията, които ще бъдат взети в сряда”, тъй като преговорите се отнасят до „въпроси, някои от които са технически много сложни, като например въпросът за функционирането на помощния фонд за еврозоната”, подчерта Меркел. „Ето защо днес не трябва да се очакват решения от еврозоната”, добави германският канцлер, като заяви, че въпросът за изменение на европейските договори не трябва да бъде табу в ЕС с оглед на подобряването на бюджетната дисциплина в страните-членки. В тази връзка Меркел заяви, че очаква тази тема да бъде обсъдена по време на днешните разговори.
Основното разминаване между Франция и Германия и по повод ролята на спасителния фонд. Франция предлага той да действа като банка, докато германската позиция е, че фондът трябва да има застрахователни функции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *