Избиха тайно 15 000 патици, носители на вируса на птичия грип

Информацията не е обявена официално, за да не създаде паника преди празниците, уточниха от Агенцията по храните, пише „Труд“.
“Животните са диагностицирани с нископатогенна инфлуенца по птиците (това е щам на птичия грип, който не е опасен за хората), но ако птиците не бъдат избити, съществува реална опасност вирусът да мутира в смъртоносния и за хората щам”, уточни пред вестника шефът на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.
Болни птици е имало в 7 ферми в селата Шишманци, Пъдарско и в околностите на град Раковски. Собствениците на патиците ще бъдат обезщетени, като сумата ще варира между 20-30 лв. на брой, които ще се изплащат през март.
“Загадка за нас е откъде в Пловдивско се появи този щам. Обикновено преносители са дивите водоплаващи птици, но в този момент нямат прелет”, посочи д-р Тодор Бенков, началник отдел “Здравеопазване на животните” в Пловдив.
В България към момента няма птичи грип, нито има опасност за хората, каза пред „Фокус“ вчера Йордан Войнов. Той уточни, че в цялата страна се взимат превантивни мерки предвид зимния сезон и това, че има прелет на диви птици, които са основни преносители на вирусните инфекции. По думите му се събират епизоотичните комисии, в които участват представители на полицията, на местната власт, на регионалното управление на Агенцията по горите. Предстои ловен сезон по отношение на дивите патици и дивите гъски, каза още Войнов.
В последния ден на миналата година китайските власти потвърдиха първата за повече от година смърт на пациент, заразен с птичи вирус, съобщи Би Би Си. 39-годишен шофьор на автобус е бил приет в болницата на град Шенжен с тежка пневмония, която впоследствие се е оказало, че е птичи грип. Седмица по-рано в Хонконг бяха унищожени 17 хил. домашни птици, след като щамът H5N1 е бил открит в три от тях. Вирусът е с висока степен на опасност, 60% от случаите на инфекция завършват със смърт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *