Изненада: Квотата за ваучерите за храна е изчерпана в средата на годината

400 000 души могат да останат без ваучери за храна до края на годината заради изчерпана квота, а сега сме едва средата на годината. Това съобщи Габриела Колева от Асоциацията на операторите на ваучери. От организацията настояват за отпадане на лимита от догодина и за осигуряване на допълнителна квота до края на 2016-та. Ваучерите за храна са добавка към работната заплата и са освободени от данъци и осигуровки.

Квотата за ваучери за храна за тази година е 260 млн. лева и е записана в държавния бюджет. При една евентуална ревизия на бюджета за 2016 г. трябва да бъде преразгледана тази сума и да бъде отпусната допълнителна квота, която да задоволи нуждите на потребителите до края на 2016-та.

Но финансовото министерство заявявят,  че за тази година поне на този етап актуализация на бюджета не се очаква. Въпросът с ваучерите за храна догодина щял да се обсъжда заедно с данъчните закони и бюджета през есента.

От асоциацията настояват квотната система да отпадне, подобно на румънския опит. Там се доказа, че квотната система по-скоро пречи, отколкото да осигурява сигурност за нейното развитие и те няколко години след въвеждането й се принудиха и  се отказаха от нея. Но според нашето финансово ведомство  отпадането на квотата за ваучери би довело до „неясни механизми за разпределение и оползотворяване“ на социалната придобивка.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *