Изненадаха куфарните търговци за 2017-та

Изненадаха неприятно привържениците на „трансграничниия“ бизнес , които редовно пресичат границата с големите дисаги между България и съседна Турция в търснене на висока доходност.

Неочаквано за тях сега вече започна да се обмитява всичко, което те пренасят. Изненадаха ги, защото легендите за евтиния прах за пране и зехтин на сметка са направили в крайна сметка по-адаптивен контролът по границата.
По закон всеки пътуващ, който преминава в страна извън Европейския съюз, каквито са нашите съседки Турция, Сърбия и Македония може да изнася безмитно стоки, ако те са за лична консумация. За Турция определеният лимит е 300 евро.
Но изннадата дойда с настъпването на новата 2017 година. От седмица обаче всичко на стойност над 100 евро се обмитява. Такова е разпореждането на директора на Агенция „Митници” Розалия Димитрова. Въведена е и облекчена процедура, за да не се задръстват граничните пунктове покрай начисляването на мито на многобройните куфарни търговци.
„Когато се касае за т.нар инцидентен внос, тогава хората си плащат нормалното мито, според ставката. Когато обаче пътуват през два дни, за да внасят стоки, тогава ги обмитяват с пет процента и ДДС за стоки от по 100 евро дори“, казаха от Агенция „Митници“.
От там поясниха, че мярката е точно заради куфарните търговци, които правят постоянни гастроли през границата и се опитват да заобиколят плащането на мито за внос на стоки от страни, които са извън Европейския съюз.
Само на ГКПП „Капитан Андреево“ между 700 и 900 души пътуват почти всеки ден до Турция и обратно точно с такава цел. А това е процес, който  протича не само по големите гранично-пропусквателни пунктове пунктове като Капитан Андреево, но също и при световно неизвестните близо на границата с Македония като Станке Лисичково. Изследване на Съюза на сръбските икономисти показва, че цените на хранителните стоки, изчислени в евро, са по-ниски в Сърбия, отколкото в другите страни в региона, а Белград е най-евтината столица.  Освен перилни препарати най-търсените стоки от нашенци са зехтинът, маслините и сезонните плодове, като портокалите  и мандарините са в пъти по-евтини, отколкото в България.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *