Износът на лекарства от България е нараснал

Износът на фармацевтични продукти от България е нараснал с над 30 % за последните 5 години. Това стана ясно от проучване върху фамарцевтичната индустрия в България, проведено от Института за икономическа политика.

7 грешки при пиенето на лекарства, които ги превръщат в истинска отрова

 

Износът на фармацевтични продукти от България е нараснал с над 30 % за последните 5 години. Това стана ясно от проучване върху фамарцевтичната индустрия в България, проведено от Института за икономическа политика, предаде Дарик, информира econ.bg.

То бе представено от Ясен Георгиев, изпълнителен директор на института: „Българската фармацевтична индустрия е изключително интернационализирана. Износът надхвърля един милиард евро годишно, вносът е милиард и половина. През годините, за които имаме данни, забелязваме един значителен ръст.

НЗОК предлага 348 млн. за лекарства
Този ръст възлиза на над 30 процента за период от пет години както по отношение на износа, така и по отношение на вноса. Износа, който споменах, който възлиза на над един милирад евро годишно, съставлява близо 4 процента от общия износ на стоки от България. По този показател България се представя по-добре от страни като Румъния, Сърбия и Словакия“.

Проучването показва още, че България е възможна дестинация за привличане на чуждестранни инвестиции от фармацевтичния сектор, заради традициите, които страната ни има в индустрията, както и заради евтината работна ръка.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *