Износ на млечни продукти договорихме с Китай

Износ на български млечни продукти е вече е възможен и е договорен с гостуващата в нашата страна официална държавна делегация от Китай. Това съобщават от пресцентъра на аграрното министерство. В пресинформацията се изтъква, че с подписания портокол за ветеринарните и здравни изисквания на млечните продукти се създават условия за износ на български млечни продукти. Документа са подписали от българска страна министърът на земеделието и храните Десислава Танева и Джан Чин Жун, заместник-министър на Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина /ГАНКИК/ на Китайската народна република.
Зам.-министър Джан и водената от нея делегация са на работно посещение в България. Предстои ГАНКИК да одобри сертификата, който ще придружава продуктите при износа им към Китай.
Двете страни са обсъдили търговските взаимоотношения в хранителния сектор.  Центърът за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССЦИЕ), със седалище София, подпомага активно работата между Министерството и ГАНКИК. В хода на дейността на центъра е установен засилен интерес и от двете страни в посока развитие на отношенията в областта на земеделието. В резултат на съвместната работа се дава възможност държавите от Централна и Източна Европа да открият национални щандове в икономически свободни зони за търговия в Китай.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *