Изоставаме в дигитализацията и новите цифрови технологии

Макар българка да е еврокомисар по дигитализацията, България е на опашката на ЕС по отношение на навлизането на новите цифрови технологии. Страната ни се нарежда на 26-о място сред страните членки, като след нас са само Гърция и Румъния. Скорошно настигане на лидерите не се очертава, тъй като страната ни се движи напред с доста по-бавни темпове. Това сочи докладът на Европейската комисия за дигитализацията на икономиката и обществото (DESI) за 2018 г. Позицията на страната ни остава неизменно на дъното през последните няколко години.Изоставаме в дигитализацията и новите цифрови технологии.

Резултат с изображение за цифрови технологии

Това се случва въпреки широко рекламираните усилия на управляващите за навлизане на новите технологии и за въвеждане на електронно управление. Нещо повече – България обяви като един от приоритетите на европредседателството си дигиталната свързаност на Западните Балкани. В края на миналата седмица на Виенския икономически форум, проведен след срещата на високо равнище на лидерите на ЕС, българският еврокомисар Мария Габриел каза, че цифровата програма на Западните Балкани е заявка за ускоряване на европейската интеграция на региона, като ще помогне на бизнеса, институциите и гражданското общество.

Проучването идва и на фона на информациите за сериозно изоставане на електронизацията на държавната администрация, която правителството на Бойко Борисов също нареди сред основните си приоритети. Тя няма да се реализира в обозримо бъдеще, макар въвеждането на е-управлението досега да е погълнало огромни суми. Преди няколко дни стана ясно, че за да имаме електронно управление, ще трябва да се променят 20% от действащите нормативни актове – задача, която със сигурност ще отнеме години на парламента и на ведомствата на изпълнителната власт.

В доклада на ЕК се отчитат пocтижeниятa нa дъpжaвитe члeнки в oблacттa нa цифpoвaтa cвъpзaнocт, изпoлзвaнeтo нa цифpoвитe yмeния oнлaйн, цифpoвизaциятa нa пpeдпpиятиятa и цифpoвитe oбщecтвeни ycлyги, тоест електронното управление.

За 2018 г. по показателя свързаност страната ни попада на 25-о място, докато през 2017 г. е била с две места нагоре – на 23-то. Покритието с 4G мрежи на територията на страната е значително под средното за ЕС – в България то е едва 72% при 91% за Съюза. Тъй като има трудности при освобождаването на честотен спектър, се бави разпространението на висококачествени безжични услуги в България. Мрежите, които могат да осигурят достъп до интернет със скорост поне 30 Mbps, са на разположение за 75% от българските домакинства, което е малко по-ниско от средното ниво за ЕС (80%), пише още в доклада.

Според анализа основното предизвикателство пред България е свързано с много ниското ниво на използване на цифровите технологии в стопанската дейност и сред населението, включително и сред младежите. Този факт, както и недостигът на ИТ специалисти и недостатъчните инвестиции в цифровата инфраструктура са сред причините за забавянето на цифровизацията в България и в частния, и в обществения сектор. Освен това България все още няма стратегия за 5G мрежи, каквито се разработват в повечето напреднали страни.

Общото равнище на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниските в ЕС. Под 1/3 от българите имат такива умения, като броят им расте незначително – от 26% през 2017 г. до 29% през 2018 г. Освен това хората, които използват интернет, са едва 62% от всички на възраст 16-74 години.

В България се залага предимно на телефонни и видеоразговори: 85% от българите през последните няколко месеца са ползвали интернет за тези цели. Българите използват най-много социалните мрежи, но избягват електронната търговия. През 2017 г. делът на интернет потребителите, които са поръчали стоки и услуги по интернет, е бил 27% при среден дял за съюза 68%, информира в.Сега. Онлайн банкирането също е услуга, която се ползва от много малка част от населението – 9% от всички потребители в интернет (което съответства на 5% от всички лица), се казва в доклада. Потребителите на облачни услуги са 5.5%.

Бавно се осъществява и възприемането на цифровите технологии от бизнеса. По показателя за внедряването на цифровите технологии в индустрията страната ни е на 26-о място, като не е отбелязала голям напредък от миналата година. Инвестициите в цифровизацията на икономиката все още са ограничени. През 2017 г. броят на цифровизираните предприятия е бил сред най-ниските в ЕС – 12%.

При разпространението на мобилния широколентов достъп до интернет се отчита леко подобрение до 87%, което се доближава до средното ниво за ЕС от 90%. Положителна нотка е, че разпространението на бърз широколентов достъп до интернет нараства до 39%, което е над средното за ЕС от 33%, а покритието със свръхбърз широколентов интернет достига близо 75%, което също е над средното за Европа – 58%. Въпреки това разпространението на свръхбърз широколентов интернет сред потребителите е едва 6.54% в страната, докато средното за ЕС е 15.4%.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *