Изследване: САЩ отново първи по конкурентоспособност

Изследване: САЩ отново първи по конкурентоспособност

Автор: Тодор Русанов

Съединените Щати остават на първо място в света като най-конкурентна икономика, а Китай продължава да напредва заплашително, коментира в свой доклад Международният институт по управленско развитие (IMD) базиран в Швейцария.

Сингапур и Хонг Конг са съответно на второ и трето място в класацията от 55 световни икономики като плътно следват щатската. В доклада на IMD се включват измерители на икономическото развитие, правителствената ефективност, бизнес настроенията и разбира се инфраструктурата. Тук може да видите цялата класация.

Китай се е изкачил с три места нагоре, като в момента заема завидното 15-то в света. Други държави, които са отбелязали напредък в тазгодишния доклад са Германия (16), Холандия (8), Люксембург (4) и Швеция (9). Страни, които отбелязват спад в своя индекс са Южна Африка (50), Япония (24), Финландия (17) и Австрия (11).

От всички 55 държави оценени от IMD, 40 страни отбелязват напредък в конкурентоспособността си спрямо САЩ, докато само 15 отстъпват. За първи път тази година, швейцарското изследване не дава единствено позиция на отделната страна в света, но оценява и способността й да напредва спрямо САЩ, които са лидер за пореден път. За да се изчисли тази възможност на отделната страна, се взема в предвид нейната икономическа история и се сравнява с тази на САЩ за последните няколко години.

Китай, Русия, Индия, Словакия, Естония, Швеция, Австрия, Дания, Швейцария и Хонг Конг са показали по-силно подобрение на конкурентоспособността си през последните години. Това не означава, че всички тези държави са в челните позиции на изследването, но поне дава представа за това колко бързо напредват. Такива силни резултати със сигурност ще се отразят на подреждането следващата година.

От друга страна Франция, Италия, България, Полша, Аржентина, Бразилия, Мексико, Турция, Филипините и Индонезия са отбелязали по-слабо развитие през последната година и изостават спрямо САЩ. Ако тези държави скоро не увеличат оборотите си на подобрение на наблюдаваните икономически измерители има опасност да излязат от класацията. Република България тази година се нарежда на 41 място и е пред Италия, Русия, Румъния, Полша и Хърватска. За съжаление нашата страна дава най-лош напредък от минали години, като спрямо САЩ изоставаме по конкурентоспособност с -4.0%.

Икономическите и бизнес сили се насочват към нови страни, което е видно и от доклада. Китай, Русия и Индия заедно имат повече от $1.7 трлн. валутни резерви. Местни компании от Югоизточна Азия, Индия, Китай, Русия и Близкия Изток купуват индустриални активи по целия свят както никога до сега.

Най-вероятно, индустриализираните държави ще започнат да изпитват все повече затруднения от настъпващите нови икономически сили, коментират създателите на изследването. Те не могат да си позволят да изгубят нито една от бизнес империите си заради новодошлите страни в клуба на развитите икономически нации. Най-вероятно в идните години и десетилетия ще станем свидетели на безпрецедентна протекционистична политика на всички нива в развитите държави. Професорите прогнозират повишен обем от подадени жалби към Световната търговска организация за нарушаване на добрите търговски взаимоотношения между страните.

Новото лице на протекционизма обаче ще бъде доста по фино от това, което бяхме свикнали да виждаме през 20 век. Новите думи, които го описват ще са: корпоративно поведение, грижа за околната среда, интелектуална собственост и дори социални права. През 2007 г. и занапред, икономическите отношения между страните ще стават все по-обтегнати, след като все повече развиващи се пазари се превръщат в развити икономически сили, които се конкурират жестоко с досегашните лидери, предупреждава професор Гарели от швейцарския институт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *