Изтича срокът за заявки от производители за млечни или имитиращи продукти

Това е изискване в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която влиза в сила от следващата година. Производителите не са съгласни с много от текстовете в документа, един от които е именно този.
Д-р Татяна Николова от Агенцията за безопасност на храните пояснява:
В регистъра на предприятията ще бъде обозначено дали това млекопреработвателно предприятие произвежда към момента млечен или имитиращ продукт. За всяка промяна в преминаването от млечни или имитиращи продукти, един ден предварително производителите ще трябва да уведомят съответната областна дирекция по безопасност на храните. Тази информация ще бъде в достъп на нашите потребители.
Според авторите на наредбата, тя е основно в интерес на потребителите. Продукт, който съдържа растителни мазнини или протеини от немлечен произход, ще се нарича имитиращ, а не млечен продукт, обяснява д-р Николова:
В етикета на продукта се изписва неговият състав. Това наименование не може да бъде „млечен продукт“ или никаква реклама, която може да подведе, че този продукт е млечен. А вносните млечни продукти се контролират в търговската мрежа, като преводът на тези наименования на продуктите трябва да бъде съобразен с изискванията на наредбата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *