Иконата на американския капитализъм продадена за $ 8.2 млрд.

Така компанията с 200-годишна история се влива в младият конкурент, основан едва през 2000 година, но успял да се наложи като лидер на пазара на деривативни инструменти. Стъпката е отражение на историческото преориентиране към електронната търговия и най-вече на острата конкуренция между борсите по привличане на клиенти с по-ниски комисиони.
През последните години New York Stock Exchange се промени съществено в тази насока, но все още там работи системата, при която трейдърите носят ярки униформи и махат с ръце и се провикват, за да заявят поръчките си.
Дълги години борсата доминираше на пазара на ценни книжа в Щатите, но започна да губи влияние от 1990-та година, когато изцяло електронната NASDAQ въведе нови опции за търговия. В момента лидер на пазара е базираната в Чикаго CME, която се оценява на $ 17.5 млрд.
През 2005 година NYSE се сля с Euronext, което отвори пътя й към инвеститорите в Европа и най-вече Франция, Белгия, Холандия.
През последните години интерес към сливане с NYSE предявяваше германската Deutsche Borse, но европейският регулатор не даде благословията си за борсовия съюз. Това доведе до понижение в цената на NYSE и така цената, на която ICE я придобива, е с 30% по-ниска от предишните оферти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *