Икономиката на Великобритания е нараснала с 0.6%

Икономиката на Великобритания е нараснала с 0.6% през третото тримесече на 2018 г., сочат предварителни данни на Службата за национална статистика, цитирани от BBC. Данните за тримесечието са в съответствие с прогнозите на Английската централна банка (АЦБ).

Резултат с изображение за паунди

Последните данни показват най-бързия растеж на икономиката на страната от четвъртото тримесечие на 2016 г., когато беше регистрирано повишение от 0.7%.

Анализатори обаче предупреждават, че растежът ще се забави през последните три месеца на годината. Секторът на услугите, който представлява три четвърти от икономиката, е нараснал с едва 0.3% през последното тримесечие. След слабото начало на годината строителната активност бележи увеличение 2.1% през тримесечието. В промишлеността също се наблюдава раздвижване в сравнение с второто тримесечие, благодарение основно на произведения по-голям брой автомобили в страната, информира economynews.bg.

Разходите за домакинствата са нараснали с 0.5% през тримесечието, но бизнес инвестициите са се свили с 1.2%, което говори за несигурност сред компаниите заради ефектите от Brexit.

„Ръстът от 0.6% е доказателство за основната сила на нашата икономика, която работи за всички. Безработицата е по-ниска във всички части на страната, а заплатите растат с най-бързи темпове от почти десетилетие“, коментира британският министър на финансите Филип Хамънд.

Вносът на стоки и услуги във Великобритания през септември се е свил с 2.5% до 54.98 млрд. паунда. Най-голям спад се наблюдава при машините и транспортното оборудване – 3.6%, химикалите – 7.7%, горивата – 8.3% и други.

Износът от Обединеното кралство обаче расте с 1.2% до 54.95 млрд. паунда през септември, което е исторически рекорд. Износът за страни извен ЕС се повишава с 5%, докато за държавите от ЕС – се понижава с 1.7%.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *