Икономиката на Великобритания се забавя

 

Снимка: iStock

Икономиката на Великобритания продължи да се забавя през последното тримесечие на 2018 година, на фона на рязко намаляване на бизнес инвестициите, в резултат на притесненията относно процеса на Brexit, докато в рамките на цялата 2018 година БВП отбеляза най-слаб растеж от шест години насам, показват предварителни данни на официалната британска статистика ONS, цитирани от „Би Би Си“. Икономиката на Великобритания се забавя.

През четвъртото тримесечие на 2018 година брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се повиши с 0.2%, след експанзия с 0.6% през предходното тримесечие, като на годишна база икономическият растеж се забави от 1.5% през периода юли – септември до 1.3% през периода октомври – декември, като отбелязва най-слаба експанзия от второто тримесечие на 2002 година.

За цялата 2018 година растежът на БВП на Великобритания се забави до 1.4% от 1.8% през 2017 година, като това е най-слабата икономическа експанзия от 2012 година насам.

Общото индустриално производство се понижи през декември с 0.5% спрямо ноември, когато се сви с 0.3% и отбеляза спад с 1.1% през четвъртото тримесечие, след повишение с 0.6% през предходните три месеца. По този начин производството отне 0.15 процентни пункта от растежа на британската икономика в края на 2018 година.

Бизнес инвестициите се свиха за четвърто поредно тримесечие, което също се отрази негативно на икономическия растеж. Инвестициите спаднаха с 1.4% на тримесечна и с 3.7% на годишна база, отбелязвайки най-силен спад от началото на 2010 година и отнемайки 0.13 процентни пункта от растежа на британската икономика. Разходите на домакинствата нараснаха за второ поредно тримесечие с 0.4%, добавяйки 0.27 процентни пункта към икономическия растеж.

Нетната търговия отне 0.12 процентни пункта от растежа през последното тримесечие, тъй като износът се повиши с 0.9%, при ръст на вноса с 1.3%, което доведе до разширяване на търговски дефицит през отчетния период до 10.355 млрд. паунда от 9.503 млрд. паунда през третото тримесечие.

Секторът на услугите нарасна през последното тримесечие с 0.4%, след повишение с 0.5% през периода юли – септември, добавяйки 0.35 процентни пункта към растежа на британската икономика, докато строителството се сви с 0.3%, отнемайки 0.02 процентни пункта от БВП на Острова.

Припомняме, че по-малко от седем седмици преди Brexit, премиерът на страната Тереза Мей все още не успява да убеди британския парламент да одобри договорения с Брюксел план за развода с ЕС.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *