Икономиката на САЩ нарасна с 1,4% в края на 2015 г.

Икономическият растеж на САЩ се забави през четвъртото тримесечие на 2015 година по-сдържано от очакваното благодарение на по-добро повишение на потребителските разходи и по-слаб спад на износа, но в същото време коорпоративните печалби се свиха за второ поредно тримесечие и отбелязаха първо понижение на годишна база от края на последната Голяма депресия, показват ревизирани данни на Търговския департамент на САЩ.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се повиши през трите месеца до края на декември с 1,4% на годишна база. Това представлява изненадваща възходяща ревизия спрямо предварителни данни за повишение на БВП с 1,0% и доста над първоначалната оценка на Търговския департамент за растеж с едва 0,7 процентни пункта.

Въпреки това, растежът на водещата световна икономика в края на миналата годината се забави спрямо третото тримесечие, когато БВП се повиши с 2,0% и след експлозивен растеж с 3,9% през пролетните месеци на 2015 година.

За цялата 2015 година БВП на САЩ нарасна с 2,4% след аналогично по-размер повишение през предходната година и малко над осредненото ниво на растеж от 2,1% от 2010 година насам, когато американската икономика се измъкна от последната сериозна рецесия.

Потребителските разходи през четвъртото тримесечие се повишиха с 2,4% след растеж с 3% през третото тримесечие, отчитайки по-добро представяне спрямо предишните данни на Търговския департамент за повишение с 2,0 проценти пункта. Трябва да се има предвид, че вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата световна икономика и именно частичното забавяне на потребителските разходи е в основата на по-слабия растеж на БВП на САЩ в края на 2015 година. За цялата изминала година потребителските разходи се повишиха с 3,1%, отчитайки най-солидно темпо на растеж от едно десетилетие насам.

Силният долар и слабото представяне на икономиките зад граница доведе до понижение на американския износ с 2,0% през четвъртото тримесечие, но при предходна оценка за спад с 2,7%, докато вносът се сви с 0,7% при предишна оценка за понижение с 0,6 процентни пункта. Влошената картина на нетната международна търговия отразява негативните влияния както на силния долар (върху износа на американски стоки и услуги), така и на падащите цени на суровини и слабото потребление в световен план.

В същото време Търговският департамент направи низходяща ревизия на данните за бизнес инвестициите през последното тримесечие на миналата година до тяхно понижение с 2,1% спрямо предишна оценка за спад с 1,9 процентни пункта.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, се повиши през четвъртото тримесечие с едва 0,3% след повишение с 1,3% през третото тримесечие и при предишна оценка за растеж с 0,4%, докато основният ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) забави своя растеж до 1,3% от 1,4% през трите месеца до края на септември, съвпадайки с предходните данни на Търговския департамент.

Днешният като цяло по-добър от очакваното доклад за представянето на американската икономика в края на миналата година обаче изглежда помрачен от доста слаби данни за корпоративните печалби, които намаляват за второ поредно тримесечие.

Корпоративните печалби след облагане с данъци се понижиха през последното тримесечие на миналата година с цели 8,1% спрямо третото тримесечие, когато те се свиха с 3,3%, отбелязвайки най-солиден спад от началото на 2011 година. На годишна база печалбите на американските компании преди облагане с данъци се понижиха през четвъртото тримесечие със 7,8%, като за четирите тримесечие на миналата година корпоративните печалби се свиха с цели 11,5%, отчитайки най-солиден спад от 2008 година насам, когато беше и последната Голяма депресия.

Трябва да се има предвид, че солидното понижение на корпоративните печалби не говори добре за състоянието на икономиката на САЩ в началото на настоящата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *