Икономист от ВУЗФ: Ако мерките не се спазват от обществото, безспорно ще се стигне до нова глобална икономическа криза

Два са възможните изхода за икономиката след пандемията на COVID-19 както в света, така и в България, като развоят им зависи от това доколко сериозно приемаме рисковете и до колкото се спазват мерките за социално изолиране на големи групи хора. Единият от тях може да резултира в нова глобална икономическа криза, при която най-ранно възстановяване може да се очаква в средата или края на следващата година. Това заяви в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Юлия Добрева – директор направление „Икономика“ на Лабораторията за научно-приложни изследвания на Висшето училище по застраховане и финанси и специалист с дългогодишен управленски опит в банковата сфера.
„При всички случаи имаме вече установена криза“, коментира доц. д-р Добрева. Ситуацията, в която се  намираме, очертава две възможности за нейното развитие. Едната от тях е т.нар. оптимистичен вариант в случай, че се спазват всички наложени мерки. Това предполага до средата на април в световен мащаб да спрат новите случаи на заразени с коронавирус. При всички случаи ще има рецесия, която ще провокира загуби на доходи за бизнеса, безработица и затруднения в банковата система. Тези затруднения обаче няма да доведат до банкова криза, тъй като изследванията показват, че секторът разполага с необходимия капитал. Възстановяване на икономическото положение при този вариант ще се очаква в началото на 2021 г.

В разговора си с водещия на предаването „В развитие“доц. Добрева разказа и за втория евентуален изход от ситуацията. В случай, че наложените мерки не бъдат спазвани стриктно от обществото и разпространението на COVID-19 продължи с бързи темпове, безспорно ще се достигне до нова глобална икономическа криза, намаляване на търсенето и масови банкрути. При така стеклите се обстоятелства, възобновяване на икономическата активност може да се очаква най-рано в средата или дори в края на 2021 г. Според доц. Добрева държавите в Европа не са достатъчно подготвени за подобни кризисни ситуации. Тя допълни още, че проблемът от финансова гледна точка можеше да бъде преодолян, ако още в края на 2018г. се беше създал специален резервен фонд. Причината за това е, че събраните в подобен тип фонд средства могат да се използват единствено и само в случаи за покриване на разходи по време на бедствия от всякакво естество.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *