Икономическите проблеми все повече тревожат българина

В началото на месец март се запазва тенденцията на нарастване на негативните оценки за развитието на страната.

Това показват резултатите от последнотопроучване на общественото мнение на социологическата агенция Маркет Линкс, представено днес.
Стойностите на индекса, представляващ съотношението между позитивни и негативни оценки, показват разминаването им до стойности, които определят обществената атмосфера като напрегната.
Новост в обществената оценка е нарасналото проблематизиране на икономическите проблеми – 11,1%. За първи път в последните месеци като актуален проблем на държавата се посочва и финансовата криза – 6,9%.
В кръга на най-значимите в личен аспект проблеми са здравното и финансово състояние на българските граждани. Увеличава се делът на хората, за които намирането на нова работа е важен проблем.
За първи път се появяват и групи, които изразяват притеснения за запазване на работните си позиции (4,6%) и справяне с лична и семейна кредитна задлъжнялост – 2,7%.
Основните проблеми на страната се запазват през последните шест месеца. Като най-значими се определят: на първо място корупцията – 42%, безработицата – 33,6%, престъпността – 22%.
В общия негативен контекст на обществените настроения благоприятна остава само оценката за посоката на личното развитие. Като позитивна я определят 41%, а като негативна – 51%. Най-доволни от личното си развитие са най-младите 18-35 годишни. Най-недоволни остават тези над 60 години.
Въпреки проблемите, българите демонстрират умерен оптимизъм. Делът на тези, които очакват подобрение в държавен и индивидуален аспект през следващата една година е по-висок от този на даващите позитивни оценките за актуалното състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *