Има ли имотен балон у нас

Достигнаха ли горната си точка бързо растящите цени на имотите? Основателно ли е да се говори за имотен балон? Какви са нагласите на купувачи и продавачи в периода на засилваща се инфлация?

Бум на сделките с имоти в София | Клуб 'Z'

“Нашият софтуер обикаля всички имотни портали, в които има обяви за имоти. Събираме ги на едно място при нас. Идеята е, че човек, който търси имот, за наем или продажба, идва и ни казва, след което ние му пращаме директно информация. Така нашите потребители са първите, които научават за дадена обява и не изпускат нищо от пазара“, твърди пред БНР Васил Люнчев, създател на интернет платформа за имоти, информира pariteni.bg.

“Събираме данни от всички обяви от 2015 г. насам. Това, което сме забелязали в последните седем години, е, че всяка година цените на имотите растат. Миналата година те са нараснали четири пъти повече, отколкото при предишните години.“

Според него “основните неща, които влияят на покачването на цените на имотите, са лихвите, които са ниски, но това е дългосрочна тенденция, която е от много години насам. Докато инфлацията, която се повиши точно миналата година, някак накара хората да се чувстват така сякаш парите им се обезценяват, когато седят в банките и искаха да ги сложат в имоти, което увеличава желанието за покупка на недвижимо имущество.“

istock
istock

“Движението на цените на имотите зависи най-вече от инфлацията, дали тя ще върви надолу. Това, което виждаме на пазара, е, че започнаха да липсват определени имоти. По някаква причина хората дори не проверяват“, посочва още той.

Профил на купувача

“Това са хора, които по-скоро имат спестявания, но не е задължително тези спестявания да стигнат за цял апартамент. Цените на наемите не вървят нагоре“, казва още Люнчев.

“В момента пазарът е изключително жив и динамичен и с позитивно отношение към покупката и продажбата. Намираме се в една стабилна и благоприятна среда“, заяви Галин Гавраилов, регионален мениджър за град София на една от големите агенции за недвижимо имущество и допълва:

“Обикновено летният период е доста активен. Лятното тримесечие между юли-август и септември е или първо, или второ по активност в покупко-продажбите на имоти в исторически план. Хората използват летният период да направят ремонт, да купят имот и да го ремонтират.“

“Една голяма част от пазара се дължи на продажби на двустайни и тристайни апартаменти, което представлява 80% от трудовия пазар. Има лек ръст в търсенето на извънградски имоти“, казва още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *