Инвестиционни банкери пак очакват рекордни бонуси

Служителите на Goldman Sachs могат да очакват най-големите бонуси в 140-годишната история на компанията заради впечатляващи резултати през първата половина на 2009 година. Това подклажда спекулации, че големите инвестиционни банки, които оцеляха в условията на кредитната криза, ще постигнат значителни печалби.
Отсъствието на конкуренция и скокът в ръста на приходите от търговия с валути, облигации и инструменти с фиксирана доходност са довели до силно увеличение на печалбата на Goldman, съобщават вътрешни за компанията лица, цитирани от Observer.
Миналата седмица служителите на банката в Лондон са получили съобщение по имейлите си, че Goldman е на път да отбележи годината с най-голяма печалба в своята история, ако ситуацията продължи да се развива както и досега. Официалните резултати обаче трябва да бъдат публикувани следващия месец и тогава ще станат ясни конкретните постижения.
В съобщението се споменавало, че бонусната система на банката е променена и че може да се стигне до рекордни възнаграждения за служителите през настоящата година.
Очаква се Goldman Sachs да се превърне в лидер по печалба в индустрията на инвестиционното банкиране. Добри резултати се очакват още от Barclays Capital, Credit Suiss и Deutsche Bank.
Милиардерът Уорън Бъфет и неговата компания Berkshire Hathaway вече са постигнали печалба от 1 млрд. долара от инвестицията си в акции на Goldman Sahcs. През януари милиардерът реши да вложи 5 млрд. долара в акции на банката, които оттогава са поскъпнали с 20 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *