Инвестиционнотo банкиране подкрепя приходите на SG и Credit Agricole

Societe Generale и Credit Agricole се присъединяват към своя конкурент BNP Paribas, отчитайки силни финансови резултати през първото тримесечие, благодарение на приходите от инвестиционно банкиране, пише Ройтерс.

Активната търговия на финансовите пазари и подемът на емисиите на корпоративни облигации спомогнаха на триото френски банки да прикрият незадоволителното си представяне по отношение на местния пазар за банкиране на дребно.

Приходите на Societe Generale от търговия с акции скачат с близо една трета, след като редица пазари достигнаха нови върхове заради безпрецедентните количества ликвидност, с които централните банки ги заляха.

По-евтиното евро и пълното интегриране на брокерското звено Newedge доведоха до 22-процентен ръст на приходите на Societe Generale от корпоративно и инвестиционно банкиране, сочи тримесечният отчет. Изключвайки тези два фактора, приходите на поделението са нагоре с 8%.

Credit Agricoleпък се възползва от силната си позиция при поемането на емисии облигации. Третата по големина френска банка регистрира ръст от 24% на приходите до 1,2 млрд. евро. Половината от тях се дължат на бизнеса на трезора с финансови инструменти с фиксиран доход.

Повишението засенчва спадащите приходите на Credit Agricole от банкирането на дребно във Франция. Банката притежава най-голямата клонова мрежа в страната. Тя изпитва трудности заради регулациите върху лихвените проценти, които френските банки трябва да плащат върху популярните спестовни сметки, освободени от данъци.

Правителството не се вслуша в призивите за намаляване на ставката от текущите 1 на сто. Това допълнително стеснява маржа, който банките получават след разликата между това, което плащат по депозитите, и спадащите лихви, при които раздават заеми.

Приходите от банкиране на дребно на Societe Generale намаляват с 0,9%, докато тези на BNP Paribas остават без промяна през тримесечието, показа нейният отчет, оповестен миналата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *