Индонезия прекратява членството си в ОПЕК

Индонезия излиза от организацията на държавите-производителки на ОПЕК, а Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, се съгласи да намали добива си до 10,06 милиона барела дневно според новото споразумение за ограничаване на петролното производство. Това бяха главните новини, съобщени от източник от Организацията на страните износителки на петрола (ОПЕК), цитиран от Ройтерс. През октомври Саудитска Арабия е добивала 10,54 милиона барела на ден. Източникът уточни още, че на днешната министерска среща във Виена 14-членният петролен картел е приел да преустанови членството на Индонезия в организацията. Възможно е делът на Индонезия в добива на ОПЕК да бъде разпределен между останалите страни членки, отбелязва ТАСС.
Иран пък ще ограничи добива си до 3,797 милиона барела дневно, съобщи телевизия Ал Арабия, цитирана от руската информационна агенция. Това съответства на новия таван на добива в картела.
Иран искаше да увеличи петролното си производство до предсанкционното му равнище и бе заявил, че ще разгледа възможността за ограничаване, едва когато започне да произвежда по 4 милиона барела на ден. В момента производството му е 3,85 милиона.
Членките на ОПЕК се договориха днес във Виена да свият добива на черно злато с 1,2 милиона барела на ден до 32,5 милиона барела дневно. Това се случва за първи път от осем години, съобщи делегат на картела, цитиран от Блумбърг.
По-рано бе спомената и възможност за среднодневно ограничаване на петролното производство в ОПЕК с 1,4 милиона барела на ден. Освен това бе отбелязвано, че Русия може да понижи добива си с 200 000 барела на ден, при условие че страните от картела се договорят помежду си, припомня ТАСС. Тази позиция на Русия не е от вчера, тя бе изчаквателна в продължение на почти цяла година поради разногласията в ОПЕК.
Организацията се споразумя за първото намаляване на добива от 2008 година, посочи източник пред Ройтерс. Същият източникът добави, че договорката съответства на алжирското споразумение, постигнато през септември. Алжир, който членува в картела, предлагаше нов производствен таван от 32,5 милиона барела на ден спрямо сегашното равнище от 33,6 милиона барела.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *