Индустриален комплекс ще изникне около завода на „Литекс моторс“

На събитието се бяха изсипали  множество министри от кабинета, сред които Трайчо Трайков, Тотю Младенов и други, шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов и др.
Изпълнителният директор на „Литекс Моторс” Илия Терзиев съобщи, че общата сума на инвестицията в завода ще бъде между 150 и 170 млн. лв., като тя ще стане факт през следващите няколко години. До момента са вложени около 65 млн. лв. от цялата сума.
С днешния официален старт завършва първият етап от инвестицията. По време на втория ще станат факт линия за боядисване и цех за заваряване. През третия ще бъдат привлечени външни подизпълнители от България и Европа. По този начин пространството около завода ще се превърне в индустриален комплекс. Като ориентировъчен срок за започването на втория етап бяха дадени 2-3 години, а за третия – „ако има интерес”.
По време на днешното събитие беше обяснено, че вече има проявен интерес от производител на автомобилни аксесоари, който иска да работи край Ловеч. Голяма фирма също така искала да произвежда камиони в комплекса край Ловеч.
От своя страна маркетинг директорът на „Литекс Моторс“ Иво Деков съобщи, че до края на годината ще започне производството на 3 нови модела, различни от досега обявените автомобил Voleex C10, пикап Steed 5 и високопроходим Hover H5. Те ще са седанът Voleex C30, моделът C30r, както и новият Hover H6. Компанията си поставя цел до края на 2012 г. да разшири дистрибуторската си мрежа и да стъпи на пазарите в съседните на България страни.
„Няма как да не съм щастлив, че съм български министър на икономиката по време на чийто мандат отново започват да се произвеждат български автомобили. Благодаря ви за тази приятна емоция“. Това заяви от своя страна министър Трайчо Трайков. Той изрази увереността си, че това няма да е последната китайска инвестиция в България, припомняйки, че страната ни е подписала меморандуми за сътрудничество с няколко китайски провинции. Той заяви, че правителството е отпуснало 2,4 млн. лв. за изграждане на пътя до завода.
С откриването на завода край Ловеч в България отново ще се произвеждат автомобили след 16-годишно затишие. Интересен факт е, че това е първият китайски завод за автомобили в рамките на Европейския съюз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *