Индустрия 4.0 създава нови бизнес модели

Индустрия 4.0 е повече от това да бъде развиван само дигиталният сектор, тя е дигитализация и на старите производства и създаване на нови бизнес модели – това заяви министърът на икономиката Теодор Седларски, който  откри Международна конференция на тема “Индустрия 4.0 – Дигитализация и перспективи за растеж на българската икономика“. Тя бе организирана от Министерството на икономиката съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия /ИАНМСП/.

Целта на конференцията е да насочи общественото внимание върху значимостта на дигитализацията и нейната роля за повишаване на производителността и конкурентоспособността на българската икономика.В откриването на конференцията участие взеха още Малина Крумова, заместник-министър председател по европейските фондове, Мариета Захариева, изпълнителен директор на ИАНМСП и изпълнителният директор на „София тех парк“ Асен Ненчев.

В словото си при откриването министър Седларски изтъкна, че подкрепата на предприемачеството и новите технологии е основен акцент в работата на Министерство на икономиката и допълни, че се подготвя стратегия за  развитието на Индустрия 4.0 в страната ни и за дигитализация на българската икономика. Министърът на икономиката посочи още, че условията за развитие на високотехнологичен бизнес в страната се подобряват, като има всички основания България да се позиционира и да заяви амбиция да се превърне не само в дигитален хъб, а и в регионален център за развитие на Индустрия 4.0.

По думите му големите трансформационни процеси, които Индустрия 4.0 ще провокира не могат да останат на индивидуално ниво. „От нас зависи да създадем инструменти и механизми, за да свържем най-конкурентноспособния и най-експортния български сектор на информационните технологии с останалите сектори и да позволим той да допринесе за развитието на икономиката и за конкурентоспособността на страната“- каза още министър Седларски. Той бе категоричен, че трябва да бъде подобрена връзката между науката и индустрията и да се улесни сътрудничеството между фирмите и научните институции, като се обнови научният капацитет на страната в съответствие със съвременните достижения в областта. „Именно за това Министерството на икономиката инициира този дебат в обществото и протяга ръка към всички заинтересовани страни“- допълни министърът и подчерта, че е важно и да се види европейският контекст за дигитализация на икономиката, да се почерпи опит и добри практики, да се отбележат тенденциите и посоките, в които работят държавите лидери в областта на Индустрия 4.0.

От своя страна Малина Крумова-заместник-министър председател по европейските фондове, посочи че  България се нуждае от ново поколение предприемачи, които са ориентирани към международна реализация и решаването на проблеми, които биха подобрили продуктивността и ефективността на индустрията и създаването на връзки между различните производства.

В  програмата участваха и представители на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ и Генерална дирекция „Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество“ на Европейската комисия, които запознаха аудиторията с европейските стратегии и инициативи в областта на единния цифров пазар и дигитализацията на индустрията.

По време на откриването Хелге Толксдорф, директор на дирекция „Разширяване на ЕС, Югоизточна Европа и Турция“ на Федералното министерство на икономиката и енергетиката в Германия посочи немския опит, стратегия, инструменти и политики, подкрепящи внедряването на Индустрия 4.0. Той изтъкна, че до 2020г. се очакват 153 млрд. евро допълнителен растеж на немската икономика от Индустрия 4.0.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *