Интерактивна карта показва български диалекти и гозби

Учени от Секция за българска диалектология и лингвистична география към БАН продължават работата по съставянето на интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. Тригодишният проект ще приключи през 2021 г., целта му е да представи езикови и етнографски материали, аудио- и видеозаписи, а също и галерия от снимки, свързани с кулинарната култура на българите като част от националната идентичност.

Снимка: ibl.bas.bg

Автентичните материали се съберат по време на експедиции от екип в състав доц. д-р Ана Кочева, проф. д-р Славка Керемидчиева, гл. ас. д-р Маргарита Котева, докторант Ализа Халил, информира bnr.bg.

„За тази карта се събират много съдържателни факти“, обясни пред Радио София ръководителят доц. Ана Кочева. – „Картата ще позволява да се чуват записи и да се вижда заснетото по места. С помощта на кулинарията не само показваме позабравените блюда и ястия, но и описваме диалектите с тяхна помощ, за да бъде още по-атрактивно.“

https://bnr.bg/post/101351329/doc-ana-kocheva

Учените искат да обхванат историко-географското българско землище, което се разпростира и извън настоящите държавни граници и там още може да се чуят наши диалекти. Примери за това са българските диаспори в Украйна, Молдова (Бесарабия), Румъния (Банат), Албания.

В различни селища се заснема как се приготвят традиционни, местни ястия, с обясненията на жители на съответния диалект.

Досега са посетени 25 населени места, но учените са били блокирани от коронавируса, наложило се е временно да преустанови теренната работа. Приоритетно се изследват български диалекти, които сериозно се различават от книжовния език, пазят архаични особености.

Българските диалекти се възприемат като огромно езиково богатство - AlmaNews.BG

„Искаме да покажем колко различни и богати са българските диалекти – и като фонетика, и като лексика. По отношение на диалектите сме подготвени, но често пъти сме изненадани в кулинарията. Навсякъде хората ни показват и местните носии, пеят ни песни, показват характерни обичаи“, допълни доц. Кочева.

По думите й проектът се е превърнал в животопис на малките населени места през ХХІ век. Той ще покаже още как българинът назовава храните и гозбите. Диалектите не си отиват, съществуват и са много живи., убедена е доц. Кочева.

Чуйте разговора с нея.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *