Интересът към складове в България

Шокът за веригите за доставки, който предизвикаха блокадите заради пандемията, стимулира производителите в Европа да започнат преместване на операциите си близо до основните пазари, а това очертава бързо растящ интерес към разширяване на дейността в Югоизточна Европа, съобщи „Ройтерс“. Според агенцията става дума основно за Румъния, България и Сърбия, но за българския пазар нямаше много подробности.

Благоевград, Магазин със складове и офис за представителство за югозападна България Склад 350 кв.м | Ск..

„Дневник“ провери на българския пазар наистина ли се ускоряват плановете на логистичните и складови компании до степен да се „очаква бизнесът да процъфтява“, информира dnevnik.bg.Определено наблюдаваме повишаване на запитванията за логистични площи в София през последните месеци, коментира пред „Дневник“ Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални, логистични имоти и развитие на парцели“ в C&W Forton. По думите му сегментът на логистиката отбелязва ръст в глобален план и нашият пазар не е встрани от тези тенденции,информира dnevnik.bg .

Много местни компании в областта на леката и хранителната индустрия също разширяват площите си. „Като цяло обаче наемният пазар остава относително слабо развит за сметка на инвестициите в имоти за собствено ползване. Инвеститорите са компании, които имат осигурено финансиране и дългосрочни стратегии за развитие в България“, обяснява Ангелов.

  • Пример за тези процеси е откритият през май нов логистичен център за комплексно складово съхранение и цялостни услуги в областта на електронната търговия от българската компания „Метрика“, която е част от международната група на френския пощенски оператор La Poste. Центърът заема площ от 1900 кв. м в Индустриална зона София-Божурище, а в него са инвестирани над 100 хил. евро. От компанията обявиха, че в базата се предлага изцяло завършено логистично обслужване за малки и средни предприятия на 3 различни пазара – България, Гърция и Румъния.
    Складове и стоки – растящата нова екосистема около нас

    Капитал

Какво още показват данните на C&W Forton:
– компаниите от секторите на онлайн търговията и куриерските услуги са основните двигатели в сегмента на логистичните площи

– има и търсене на складови площи от фармацевтични компании, дистрибутори и търговски компании на медицински консумативи

– запитванията са за средни по размер площи (от 1000 до 3000 кв. м), но има и такива за 500-600 кв. м

– търсенето на складови площи основно се концентрира към локации с наличието на работна ръка и близост до крайни потребители и точки на доставка

– затова и индустриалните паркове и новоизградените площи за отдаване под наем са най-много в София, както и големите районни градове Варна, Пловдив и Бургас.

Интересът към складове в България говори за оптимизъм сред инвеститорите

© Георги Кожухаров

По данни на компанията има и ръст на инвестициите в площи под наем, основно като разширение или обновяване на съществуващи бази. Има и проекти на компании, които изграждат площи за собствено ползване плюс допълнителна част за отдаване под наем, т.е. не са професионални инвеститори в подобни проекти.

„Инвестициите в изграждането на логистични имоти за отдаване под наем, както и покупката на развити и отдадени проекти под наем, показват увереност на инвеститорите за развитието на пазара и възстановяването на икономиката“, казва Георгиев.

    • Този интерес обаче не подхранва цените. Това се обяснява със стабилността при предлагането на имоти и лекото покачване на предлагането, които поддържат наемните нива в София устойчиви. За първокласни площи те са 4.2-4.4 евро/кв. м за средно големи обекти. При по-големите имоти (над 10 хил. кв. м) търсените нива са малко под 4 евро/кв. м.

„Ройтерс“ разказва, че подобно на други в сектора, холандската група Raben наблюдава нарастващ интерес от фирми, които се стремят да създадат вериги за доставки в близост до основните западноевропейски пазари, за да избегнат скъпоструващи затруднения като тези, причинени от COVID-19.
Raben Group оперира в 13 европейски държави, обслужващи индустрии, включително търговията на дребно и автомобилостроенето, и очаква нарастващите разходи навсякъде в нововъзникващата Европа да стимулират растежа в Югоизточна Европа и на Балканите. От компанията, както и от други фирми за индустриални складове заявиха, че водят преговори с компании, които искат да изместят по-близо някои операции от Азия и други райони, но е твърде рано да споделят подробности.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *