Инфлацията в еврозоната се понижава, БВП ревизиран надолу

Инфлацията в еврозоната се е понижила на годишна база до 2,1% през август спрямо 2,2% през юли, въпреки рекордните цени на суровия петрол, според първоначални оценки на европейската статистическа агенция Eurostat.

В същото време се потвърждава, дори се подчертава, слабият икономически ръст.

Средните очаквания на анализатори бяха за стабилно ниво на инфлацията от 2,2%, при положение че цената на петрола достигна рекордно ниво от близо 71 долара за барел.

Оценката на Eurostat не дава месечни цифри, нито подробни данни.

Eurostat потвърди, че ръстът на еврозоната се е увеличил с 0,3% за второто тримесечие спрямо първото, но на годишна база агенцията е ревизирала надолу ръста на 1,1% спрямо обявени по-рано 1,2%.

От своя страна, Европейската комисия е потвърдила очакванията си за ръст на тримесечна база от 0,2 до 0,6% за третото тримесечие и от 0,4 до 0,8% за четвъртото.

От Eurostat уточняват, че увеличението през второто тримесечие се дължи на скок от 2,1% на износа и увеличение от 0,2% на инвестициите.

Потреблението на домакинствата, чието слабо представяне тежи от дълго време на икономиката на еврозоната, е регистрирало спад от 0,1% за второто тримесечие по отношение на първото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *