Инфлацията в САЩ през април до 8,3%

Растежът на потребителските цени в САЩ се забави слабо през април до 8,3% на годишна база, тъй като цените на бензина спаднаха от рекордно високи нива.

Ръст на инфлацията в САЩ - От деня

Това предполага, че американската инфлацията вече достигна пика си през март, но въпреки това вероятно ще остане много висока за известно време, потвърждавайки позицията на Федералния резерв за по-агресивно повишаване на лихвите на следващите няколко заседания на централната банка, информира bnr.bg.

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ се повиши през април с 0,3% спрямо март, когато скочи с цели 1,2%. Това е най-слабото нарастване на инфлацията от август 2021 г. насам, след като само месец по-рано отбеляза най-силен едномесечен ръст от септември 2005 г. насам, когато върлуваше ураганът Катрина.Рекордна инфлация в САЩ

Спрямо година по-рано (април 2021 г.) американската потребителска инфлация се забави през април до 8,3% от 8,5% през март, когато достигна най-високо ниво от декември 1981 г. Това е първото забавяне на годишната инфлация от август 2021 г., но въпреки това инфлацията нараства стабилно над нивото от 6 на сто за седми пореден месец.

Графика на инфлация в САЩ по месеци (спрямо година по-рано)

Очакванията на икономисти и анализатори бяха за по-сериозно забавяне на инфлацията в САЩ през април до 8,1% на годишна база и до нейно повишение с 0,2% спрямо март.

Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните и на енергията) обаче нарасна на месечна база през април с 0,6% (след повишение с 0,3% през март) и се повиши на годишна база с 6,2% след растеж с 6,5% месец по-рано, когато достигна най-високо ниво от август 1982 г.

Ключов двигател за все още много високата инфлация остават енергийните цени, които нараснаха през април с 30,3% на годишна база (след скок с 32% през март(, въпреки че цените на бензина се понижиха с 6,1% спрямо предходния месец, но на годишна база нараснаха с 43,6% (след повишение с 48% през март), докато цените на мазута нараснаха с цели 80,5% след повишение със 70,1% месец по-рано.

В същото време цените на храните скочиха с 9,4% на годишна база, отбелязвайки най-рязко повишение от април 1981 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *