Иран и „Тотал“ ще добиват газ в залива

Иран ще подпише дълго подготвяната  сделка с известната френска компания „Тотал“ за развитие на производството на газ в находище в Персийския залив. За това предава агенция Франс прес, като се позова на иранското Министерство на петрола. Говорител на същото ведомство допълва, че споразумението за развитието на Фаза 11 от важното находище „Южен Парс“ струва 6 милиарда долара.

Известно е, „Тотал“ (Total S.A.) е многонационална корпорация за добив и производство на петролни продукти. Тя се нарежда на четвърто място сред „акулите“ в този бизнес. В края на миналия век  в голяма сделка се финализира сливането на  петролните производители „Тотал“ и белгийската „Петрофина“, образувайки ТоталФина. По-късно към тях е присъединена и френската фирма ЕЛФ. Предип десетина години е върнато краткото име „Тотал“, като седалището на компанията е  край Париж.  Днес тя оперира в над 130 държави и за нея работят над 110 000 служители. Тя и една от компаниите, които търсят залежи от газ и нефт в акваторията на България. На специална церемония в София миналата година бе представен Проектът за дълбоководно проучване за нефт и газ в блок „Хан Аспарух“ в Черно море от „Тотал Е&П България“. Дъщерното дружество на френската компания „Total“ спечели конкурса за проучване в находището, което се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Всички търсещо-проучвателни работи са за сметка и риск на компанията. В случай, че там бъде открито икономически изгодно за разработване и добив находище, титулярът на разрешението може да поиска да получи по право концесия за добив на нефт и/или природен газ по реда и при условията на Закона за подземните богатства.

Първият сондаж се очаква да бъде направен след няколко месеца. Експертите оценяват потенциала за собствен добив на природен газ и нефт в Черно море като много сериозен, имайки предвид оптимистичните резултати от аналогични проучвания в румънски териториални води.

Освен в нефтодобива Тотал работи и в областта на химическата промишленост, чиито продукти съставляват около 12% от нейния оборот или 19,1 млрд. евро (2006). По продажби на химически продукти компанията е четвърта в Европа и осма в света.

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *